Новини, Образование

Спортното училище откри първо учебната година

Учениците от Спортното училище „Никола Велчев” откриха първи в понеделник новата учебна година

Учебната 2014/2015 година в Самоков вече бе открита. Първи традиционно учениците от Спортното училище „Никола Велчев” в понеделник, на 1 септември, чуха училищния звънец.
Школниците от 5-и до 12 клас се бяха събрали още преди уречения час и нетърпеливо зачакаха официалната церемония. Гости на тържеството бяха кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, Атанаска Делева, главен експерт в Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област.
Знаменосецът Георги Ярев с асистентки Даяна Джуганска и Сава Попова тържествено изнесоха знамето на училището. Вълнуващо прозвуча „Мила Родино”.
Учениците бяха поздравени от малката певица с голям глас Маргаритка Бочева и от танцовата формация „Самоков” с ръководител Станислав Крумов към читалище „Младост”.
„И през миналата година резултатите по общообразователна и спортна подготовка са по-добри от предходната. Учениците ни завършиха със среден успех „много добър” 4.80 /при средна оценка 4.75 за по-миналата година/ и имахме 29 пълни отличници /срещу 24 за по-миналата година/”, заяви директорката на училището Наташа Захариева.

Тя изтъкна, че представители на „Н. Велчев” са завоювали цели 129 медала от държавните първенства по борба, ски бягане, ски алпийски дисциплини и биатлон.
„Безспорно петокласниците са най-развълнувани, защото прекрачват за първи път прага на нашето училище. Предстоят им незабравими дни”, увери най-малките ученици г-жа Захариева.
Директорката им пожела да умножат знанията си и да се превърнат в част от образователните и спортните успехи на училището.
„Вярваме и се надяваме, мили ученици, че и тази година ще положите усърдие и постоянство, ще проявите творчество и сила в учебния, в тренировъчния и в състезателния процес, за да постигате нови успехи в спорта и в образованието си”, бе написала пък в оповестения поздравителен адрес до учебното заведение министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова.
„Така, както първи откривате учебната година, ви пожелавам да бъдете винаги първи в спорта, учението и живота”, обърна се към учениците кметът Вл. Георгиев. Той прочете и поздравителен адрес от свое име и от името на ръководителката на местния парламент С. Стойчева.

Г-жа Делева пък връчи награди – грамоти на проявилите се млади борци Владимир Стойчев, Евгени Генчев и Красимир Крумов, както и на треньорите им Димитър Магаев и Юлиян Алдимиров.
След това петокласниците поведоха колоната и под венец от живи цветя момчетата и момичетата поеха към класните си стаи. Директорката Захариева лисна менче с вода за късмет, а учениците се почерпиха по стара българска традиция с парче питка.
Водеща на церемонията бе Ивелина Крумова.

Делян Василев

Leave a Reply