Други, Новини, Спорт

Спортът ориентиране влиза в училище

Българската федерация по ориентиране представи на 30 юни в Министерството на младежта и спорта чрез своя дългогодишен председател проф. Атанас Георгиев и други деятели и специалисти нов европейски проект за интегриране на ориентирането в училищните програми. Целта е да се подпомогне кариерата на елитните ориентировачи, а от друга страна да се популяризира този спорт сред младите хора.
Проект „Компас“ по Програма „Еразъм +“ на ЕС ще обхване 10 училища в 5 страни – България, Австрия, Естония, Румъния и Северна Македония. Заниманията ще бъдат своеобразно продължение на часовете по физическо възпитание, биология и география. Стремежът е да бъде постигнат значителен образователен, социален и здравен ефект, да се формират у младите хора уважение към природата, навици за опазване на околната среда и необходимост от спорт и физическа активност.
Българското и самоковското ориентиране имат над 60-годишна история. Самоковката Пепа Милушева е световна шампионка в ски ориентирането. Впечатляваща е историята на нашия клуб „Соколец“, а неговият представител Боян Софин сега е сред най-добрите родни състезатели по ориентиране, носител на много медали от авторитетни турнири и първенства.

Leave a Reply