„Сребърен сокол” за Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов получи на 4 септември от пресклуб „България” в София високото отличие „Сребърен сокол”. С него изкачилият вече девет осемхилядници 41-годишен мъж се награждава за проявени изключителен характер и мъжество.
„За моята спортна дейност това е най-високата награда, която съм получавал”, възкликна Скатов.
Както е известно, през тази година големият алпинист изкачи три осемхилядници – Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2, а на 7 септември ще се устреми към четвъртия си исполински връх за годината – Дхаулагири /8167 м/.
Голямата цел на Наско е да изкачи всички 14 осемхилядника на планетата. Изпълни ли я, той ще стане първият веган в света и първият български алпинист с подобно невероятно постижение.
В сегашната експедиция Скатов ще бъде заедно с друг чудак и рекордьор – 79-годишният испанец Карлос Сория, изкачил досега 12 осемхилядници. Ще ги придружават още трима алпинисти, но се очаква в Непал групата още да нарасне.
Атанас планира догодина да изкачи и останалите 4 върха на земното кълбо, високи над 8000 м – К2, Броуд Пик, Нанга Прабат и Шиша Пангма.
Основен спонсор на алпиниста е фирма „Пайп Систем“ с изпълнителен директор инж. Николай Чомаковски.
Атанас Скатов е член на самоковското туристическо дружество „Мусала” и е гостувал неколкократно за срещи със свои почитатели в нашия град.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*