Срещаме тимове от Беларус, Финландия и Словакия в баскет евротурнир

– Наградният фонд е 2 млн. евро, отборите взимат 10 хил. евро за участие;
– Клубът ни се отказа от Балканската лига, хвърля се на три фронта

БК „Рилски спортист” ще играе с на пръв поглед приемливи съперници в новоучредения турнир „ФИБА Европа къп”, след като попадна в една група с шампионите на Беларус, Финландия и Словакия – „Цмоки” /Минск/, „Катая Баскет” и „Комарно”.
Клубът ни определено може да е доволен от жребия, тъй като избегна сблъсъци с далеч по-реномирани и опитни състави като полския „Туров” /Згорзелец/, „Тюрк Телеком” /Анкара/, „Вентспилс” /Латвия/, „Сигал” /Прищина/.
Първият мач в програмата на нашите е гостуването на „Катая” на 28 октомври. На 3 ноември момчетата ни посрещат „Цмоки” на Бранко Миркович, на 10 ноември е сблъсъкът с „Комарно”, а седмица по-късно – с „Катая”.
Освен авторитет и огромно признание, турнирът носи и солидни финансови бонуси. Само за участието си в спортната проява „Р. спортист” ще вземе 10 хил. евро. Отделно от това от ФИБА ще изплащат по 3 хил. евро за всеки мач независимо от резултата. Общият награден фонд пък надхвърля внушителните 2 млн. евро.
След жребия президентът на „Рилски” инж. Петър Георгиев заяви, че не е запознат със силата на съперниците на самоковския отбор. „Не познавам нито финландския, нито словашкия състав. С отбора от Минск спорихме преди две години в турнира „Еврочалънж” и паднахме два пъти. Там играят двама бивши наши играчи – Бранко Миркович и Джъстин Грей”, бяха първите думи на Георгиев.
„Със сигурност трябва да вземем двама чужденци. Кои българи обаче ще привлечем, не мога да кажа. Причините за това са много, но искам да подчертая, че съм крайно разочарован от родните състезатели във всяко отношение – не само техническо, но и интелектуално”, завърши шефът на клуба ни.
Междувременно „Рилски спортист” се отказа от участие в Балканската лига, като е изпратил и официално писмо до ръководството на лигата. Целта е да не се разпиляват силите, а да се съсредоточат във вътрешния шампионат, борбата за купата и европейския турнир.
Другият роден представител във „ФИБА Европа къп” – шампионът „Лукойл Академик”, нямаше особен късмет и попадна в една група със солидните отбори на „Енисей” /Красноярск, Русия/, БК „Калев” /Талин, Естония/ и „Макаби” /Ришон, Израел/.
Общо 56 състава от Европа, сред които 18 държавни шампиони, участват в надпреварата, разделени в 14 групи. Напред ще продължат първите два отбора от всяка група и най-добрите от заелите трети места.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*