Новини, Образование, Политика

Среща в Самоков на тема „Образование” предизвика оживена дискусия

Съвещание по въпросите на образованието – част от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом”, се състоя на 20 февруари в конферентната зала на хотел „Арена” по инициатива на народния представител Валентин Милушев и ГЕРБ. Във форума, който предизвика голям интерес сред представителите на гилдията, участваха зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, членът на образователната комисия в парламента Галя Захариева, координаторът на ГЕРБ за областта Галя Георгиева, директорът на Регионалното управление на образованието Росица Иванова, педагози от Самоков, Ихтиман, Костенец и Долна баня.
„Образованието е основен приоритет на правителството и това ясно си личи както от отделяните средства, така и от ежедневните действия, усилия и промени в нормативни документи и програми, които предлагаме. Имаме дълготрайна и устойчива политика за подобряване на условията на труд. Това се прави, защото образованието е универсалният отговор на всички проблеми и предизвикателства, които имаме като общество”, подчерта зам.-министър Сачева.
Тя добави, че за първи път от много години средната заплата в сектора е по-висока от средната за страната. Минималното възнаграждение на учител е 920 лв., на старши учител – 955 лв., на главен учител – 1005 лв. Сачева обяви, че сред основните приоритети е привличането на млади хора, тъй като в близките години 36 хил. професионалисти ще се пенсионират, а в момента има 20 хил. студенти в педагогическите специалности.


Зам.-министърът говори и за успехите в образованието по време на европредседателството на България, за новите 17 национални програми за квалификация на учители на стойност 76 млн. лв. и пр. „Учителят е професията, която създава другите професии”, заключи Д. Сачева.
Депутатката Галя Захариева сподели, че България трябва да бъде активен участник в обсъждането на сектора на европейско ниво, а не страничен наблюдател. „Редица европейски програми ни дават възможност за сериозни инвестиции в образованието. Само в Софийска област са инвестирани близо 13 млн. лв. в училища и детски градини”, разкри Захариева.
В оживената дискусия след това директорът на Професионална гимназия „Васил Левски” в Ихтиман Димитър Бонев заяви, че наказанията за отсъствия за ученици са неефективни и солидаризира мнението си с други участници, че санкциите трябва да са на икономическа основа. Педагози заявиха, че има разлики в процентното увеличение на заплатите им, на което гостите отговориха, че до края на март всички учители трябва да взимат заплати над минималния праг за професията.
В разискванията участваха и директорите на ПГ „Константин Фотинов” и СУ „Отец Паисий” Венета Симитчийска и Лиляна Минкова, учителката в „К. Фотинов” Мария Андреева, директорката на СУ „Св. Климент Охридски” в Костенец Захаринка Кусарова. Те поискаха стимулиране на отличили се ученици, подобряване на базата, щатна или половин щатна бройка към училищата за специалист по информационни технологии, решаване на проблемите с върнатите в училището възрастни, които се интересували повече от даваните им минимални парични суми, отколкото от образователния процес, и пр.
Валентин Милушев и гостите обещаха мненията и препоръките на участниците да бъдат обсъдени и на по-високо ниво.

Делян Василев

Leave a Reply