Култура, Новини

Среща със забележителен творец – акад. Богоя Сапунджиев

Акад. Богоя Сапунджиев и Мария Стоименова

В Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 17 ноември бе представена мемоарната книга на акад. Богоя Сапунджиев „В прегръдката на живота”. Посетителите можаха да видят и подредената във фоайето 27-а самостоятелна изложба на този забележителен и разностранен творец.
Своеобразното тържество на духа, посветено на 85-годишния юбилей на акад. Сапунджиев и организирано от библиотеката и Руския клуб, бе открито от гл. библиотекар Албена Ихтиманска. Инж. Спаска Шехтова от Руския клуб представи с дълбоко уважение и познание госта от името на организаторите. За именития творец и общественик говори и колежката му от киностудията в Бояна и Българската национална телевизия Мария Стоименова.
Акад. арх. Сапунджиев сподели изключително интересни и вълнуващи моменти от своята дългогодишна работа като сценограф, художник-постановчик, автор на украси и оформления, университетски преподавател, поет и писател, а след това отговори изчерпателно и на поставените му въпроси.
За юбилея и за казаното и показаното на тази запомняща се среща гостът получи много топли думи и цветя от любезните домакини и от приятели. Огласен бе и поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев. Накрая пък мнозина от присъстващите си закупиха книги на автора и получиха от него автограф.
Преди срещата акад. Б. Сапунджиев гостува специално на членовете на Руския клуб, които за пръв път преди 6 години са осъществили контакт с него, за да бъде той сега за трети път в града ни. Членовете на сдружението изненадаха приятно юбиляря с огромна пита, красив аметист за здраве и дълголетие и с карта за почетен член на клуба. „Сътвореното от талантливата ви ръка и перо е празник за очите, но и откровение за вашето житейско верую: че трябва да помним и свято да пазим историята си”, посочиха те в приветствения си адрес.
На двете срещи присъства и дъщерята на големия творец Елена.

х х х

Акад. Богоя Сапунджиев е познат като художник-постановчик на филмовата епопея „Хан Аспарух”, както и на „Златният век”, „Селянинът с колелото”, „Най-добрият човек, когото познавам”, „Топло” и много други произведения от златния фонд на родното кино, на десетки театрални и оперни постановки. Носител е на Димитровска награда. Удостоен със званието „Заслужил деятел на културата” и с отличието „Златен век” на Министерството на културата.
През март т. г. е навършил достолепните 85 години и е продължил една традиция, спазвана от десетилетия – за юбилеите си да подготвя изложба с нови рисунки и да издава нова книга. Новите си творби е показал през септември първо в родния си град Панагюрище, чийто почетен гражданин е.
Този изключителен човек е същевременно много земен и скромен, добър и ведър, сладкодумен събеседник и естествено и видимо – постоянно търсещ и работлив. И всички от Руския клуб в Самоков са го приели в сърцата си за приятел. Чувствата са взаимни, защото се оказа, че в сърцето му пък е останал Самоков със своите хора. Не е случайно, че той представи за първи път именно в нашия град своята юбилейна 25-а самостоятелна изложба пред 2010 г.. както и книга, в която са намерили място възторжени стихове за Самоков и изящни графики на емблематични местни паметници на културата.
Сегашната книга пък представлява трогателна изповед за осмислен от труд и творчество живот на един надарен от Бога човек.
Графиките от изложбата изпълват библиотечното фоайе със светлина, финес и красота. В отделен кът са показани копия на ескизи и декори, чрез които посетителят се запознава с неща и теми, оставащи обикновено скрити за редовия кинозрител. Както споделиха любители на изкуството, творбите са изблик на нежна и чувствителна артистична душа, пренесен на листа от точна и опитна ръка. Изпълнени са с класическо перо и много тънка акварелна четка, с изключително фин рисунък.
Изложбата ще продължи до края на седмицата.

Leave a Reply