Среща с Бойка Асиова и „Роден на Великден“

Изключително интересна среща подари на 27 октомври на любознателните читатели Общинската библиотека „Паисий Хилендарски“.
Гостува ни Бойка Асиова – известен автор на книги с публицистика, документалистика и проза, автор на романи и на сборници с разкази, на телевизионни публицистични и документални филми.
Родена в Разлог, с дълбоки корени в многострадалната земя на Македония, Асиова е посветила творчеството си на борбата на македонските българи за национално освобождение, на културното им наследство, традиции и нрави и тяхната съвременна проекция.
Това бе поредна среща с читателите в Самоков. Към нашия град писателката има особена слабост като място, което е било „прозорец към свободната майка България“ за хилядите бежанци.
Новата й книга – „Роден на Великден“, е посветена на една истинска история, свързана с Илинденско-Преображенското въстание, на д-р Филип Благоф, останал сирак и подкрепен от невероятния ирландски благородник Пиърс О, Махони – „татко Махони“.
На страниците на новия роман възкръсват личните съдби на героите на въстанието и на обикновените въстаници, дълбоко развълнували с трагичната си участ световната преса и предизвикали възхищението на благородника от графство Кери в Ирландия – убеден патриот, търсещ начин за отстояване на независимостта на своята родина, прекарала 900 години в пределите на Британската империя.
Благодарение на О, Махони децата в сиропиталището „Свети Патрик“ в София намират пътя си в живота като „побащими“. Д-р Филип Благоф – един от „побащимите“, който е записан като „роден на Великден“ /защото данните за раждането му изгарят в пламъка на въстанието/, има интересен живот, изпълнен с много срещи в различни краища на света, сред нови световни събития.
Спомените обаче отново го връщат в родината след повече от половин век:
„Да си забравиш спомените не е ли греховно, като ги убиеш. Да ги пожертваш, за да пуснеш корени на чужда земя.“
„Д-р Филип Благоф едно си помисли: „Къде се мота, човекйо? Защо не си дойде?“
Авторката с удоволствие раздаде автографи на своите почитатели.

х х х

Бойка Асиова е автор на сборниците с разкази „Мъжко можене“, „Лудовица“, „Рецепта за камбана“ /удостоен с годишната награда на Съюза на българските писатели за есеистика/, на романите „Яловата вдовица“ /удостоен с националната награда „Николай Хайтов“, номиниран за наградата „Хеликон“, преведен на немски и турски език/ и „Вълчицата излиза привечер“. Книгата „Запеските. Дух и материя“ е отличена с приз за принос в запазването на фолклора. Асиова е автор и на филмите на БНТ „Жалба по Гоце“, „Между люлката и гроба“, „Курбан на Илинден“, „Двата Миладина“, „Пътят за Драма“, „Тайната на юдите“ и др.   

Антония Бояджиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*