Новини

Среща с непомръкващото художествено слово

71-D.Gonov„Писателят Димитър Гонов скоро навърши 80 години. За юбилея той си направи най-хубавият подарък /и за нас, разбира се/ – новата книга „По тънките релси на нощта”. Тази вечер сме се събрали да я представим на самоковските читатели” – откри срещата на 18 септември Албена Ихтиманска, главен библиотекар.

Представянето започна с рецензията от Велин Георгиев, прочетена от Иван Ненов, тъй като поради заболяване литературният критик отсъстваше. „Топла, панорамна книга. Уж разкази и новели, уж всеки текст е сам за себе си, а в края на краищата всички са във влаковата композиция на живота, която се движи „По тънките релси на нощта” – пише критикът.

Обстоен преглед, анализ и оценка на книгата направи писателката Красимира Кацарска, най-добрият познавач на творчеството на Д. Гонов. Тя подчерта, че авторът е и драматург и това личи от всички негови произведения. И тази му книга е книга на преживените истини, внушаващи, че животът ни е кратък, провокативен, но и желан. В нея ще видим спомени, свързани с мечтите ни. Диалогът е динамичен, жив, кратък, драматичен. Героите са на кръстопът; те с достойнство носят трънения венец, раздават се щедро, разкриват душите си, пътуват непрекъснато – навън и към себе си. „Това е книга за любовта, която бележи живота на човека. В основата й са привързаността човешка, а и много социални проблеми на нашето време. Книгата ни поднася истински празник. Кара ни да мислим. Буди съвестта ни. И желанието да постигнем много повече. Тя ни прави съпричастни на болките, кара ни да се вгледаме в своя живот, да бъдем духовно щедри…”

Последвалият рецитал на разкази от книгата, в който взеха участие самият автор, Виолета Кинова и Катя Дамянова, засили емоционалното съпреживяване.

Виолета Кинова прочете разказа „Прощален концерт” и подчерта, че въпреки трагичния край, в него звучи музика – музиката на любовта, силна и завладяваща. Тя изрази и становището си, че чрез метафората „По тънките релси на нощта” авторът внушава идеята да се пазим от тъмните чувства; любовта трябва да носи светлина.

Катя Дамянова, впечатлена силно от книгата, почти изрецитира разказа „Парче хляб от камък” и изрече като клетва внушението: „Да си обещаем никога хлябът да не се превръща в камък!”. Тя благодари на Виолета Апостолова, с чиято финансова подкрепа книгата е видяла бял свят.

Прочитът пък на стихотворенията „Хвърчило”, „Мамина черга” и „Елха ненакичена” от автора, засили поетичното звучене на септемврийската вечер, станала значим културен празник за ценителите на литературата, препълнили читалнята на библиотеката.

Албена Ихтиманска прочете поздравително писмо от управителния съвет на Съюза на българските писатели до Димитър Гонов и поднесе цветя на Красимира Кацарска и на Лили Гецова, съпругата на Гонов и наша съгражданка.

Срещата продължи със задушевни разговори между приятели, познати, почитатели на творчеството на Димитър Гонов и с раздаване на автографи от писателя.

Leave a Reply