Баскетбол, Новини, Спорт

Станиклав Ваклинов с основна роля за важен успех на националите

Националният отбор записа победа и загуба на старта на квалификациите за европейското първенство през 2021 г. Възпитаниците на доскорошния спортен директор на „Рилски спортист” Росен Барчовски играха достойно, но загубиха с 63:73 гостуването си на фаворита в групата Гърция на 21 февруари. Само три дни по-късно нашите момчета се поправиха за 110:104 срещу Латвия у дома. Мачът ще остане за дълго в спомените на баскетболните привърженици у нас, които станаха свидетели – на живо в „Арена Ботевград” или пред телевизионния екран, на епичен обрат в заключителните мигове на редовното време. Тогава България изглеждаше обречена при изоставане от 76:83 точно 25 секунди преди края. Вдъхновени обаче от страхотната публика играчите в бял спортен екип изравниха за 85:85 с изключителна тройка с табло на Станимир Маринов миг преди финалната сирена. Латвийците отново се чувстваха победители след първото продължение, когато Айгарс Шкеле нацели коша с феноменално хвърляне от своята половина. Внимателен преглед на ситуацията на видеоекран обаче показа, че латвиецът е направил своя опит миг след прозвучаването на звуковия и светлинен сигнал за края на първото продължение при 96:96. Така се наложи да се изиграят втори допълнителни 5 минути, в които вече България пречупи своя съперник и записа фундаментална победа по пътя към Евробаскет 2021.
Самоковецът Станислав Ваклинов започна в титулярната петорка и в двата мача. Особено успешно бе представянето на центъра на „Берое” срещу Гърция в Патра, когато бе близо до дабъл-дабъл с по 8 точки и борби. Впоследствие 30-годишният Ваклинов се отчете с 5 пункта и 2 борби в драмата с Латвия. Тогава натурализираният американски гард Дий Бост стана топ-стрелецът на националите с 26 т. Капитанът Чавдар Костов добави 20 пункта, докато Станимир Маринов записа 16. Александър Янев завърши с 14 т., а с по 11 се отчетоха младите надежди Йордан Минчев и Крис Минков, за когото това бе дебют за представителния ни тим.
Следващият квалификационен прозорец ще бъде през ноември, когато България гостува на Босна и Херцеговина и приема Гърция.

Leave a Reply