Новини, Политика

Станишев пред “Приятел”: Ние сме истинската алтернатива на управляващите

Сергей Станишев

Председателят на БСП Сергей Станишев:
Ние сме истинската алтернатива на безпомощните управляващи

Сергей Станишев е роден на 5 май 1966 г. в гр. Херсон, Украйна. Завършва средно образование в София, а висше – в Московския държавен университет. По-късно специализира политически науки и международни отношения в Москва и Лондон. От 2000 г. е член на националното ръководство на БСП, а от 2001 г. е председател на партията и на парламентарната група на „Коалиция за България”. През 2005-2009 г. е министър-председател. В 2011 г. е избран за председател на ПЕС /Партията на европейските социалисти/. Владее свободно английски и руски, ползва френски и полски език. С журналистката и специалист по връзки с обществеността Моника Йосифова имат дъщеря Дария.

– Г-н Станишев, предстои конгрес на БСП. Освен че ще избере председател на партията и ръководни органи, какви други надежди възлагате на този форум?
– Конгресът на БСП е върховен орган на партията. Там обикновено се говори за политики, за бъдещето на партията и държавата. БСП не е лидерска партия и именно затова конгресът е този, който взима решенията. Ако някой си го представя като място за някакви битки, мисля че не познава партията, а и партията не би го приела.
Искам да уточня, че изборът на ръководни органи е важен, но най-важното е изборът на политики. Какво е бъдещето на партията и какво ще е бъдещето на България, защото БСП е партия, която над 120 години участва активно в това бъдеще? Ние вече сме готови с предложения от комисиите към Националния съвет на БСП – става дума за комисиите по образование, здравеопазване, социални дейности, външна политика и т. н. Във всички тези сфери сме готови с програми и начини на действие за времето, когато след изборите догодина ще ни се наложи да действаме.
– Социологически проучвания показват обаче, че ако сега се състоят избори, ГЕРБ биха спечелили около 30 %, а БСП – към 18 % от гласовете на избирателите. Мислите ли, че е възможно в оставащата около една година до редовния парламентарен вот “палачинката” да се обърне?
– Социологическите проучвания винаги са ми били интересни, но не бих могъл да основавам решенията си на тях. Помните, че преди изборите миналата година те едва ли не предричаха победа от първия тур за ГЕРБ. Нямаше такава, а на втория тур БСП със своите кандидати Калфин и Данаилов беше на косъм да спечели. Не искам да говоря за начина на провеждане на тези избори и съмненията около тях. Въпреки всичко нашите представители успяха да спечелят гласовете на около милион и половина българи, които определено не всички са членове на БСП.
Да, „палачинката” вече се е обърнала. Въпросът е да остане в това положение и аз вярвам, че е възможно, защото ние сме единствената партия, опозиционна сила, която има собствена политика. През последните три години, въпреки клеветите срещу нас, успяхме да докажем, че само ние сме истинската алтернатива на безпомощните управляващи. Тенденцията е такава. ГЕРБ ще продължава да върви надолу, независимо от усилията на Борисов, а БСП постепенно ще печели по-голямо доверие. Надявам се, че българите ще си спомнят все по-често, че БСП е единствената партия, която (въпреки коалицията) изпълни над 90 % от предизборните си обещания. Да знаете друга такава партия? Има ли поне едно обещание, което ГЕРБ е изпълнила?
– Как виждате едно бъдещо управление на България? Има ли партията коалиционни партньори, на които да разчита?
– Много тежко. Изобщо няма да е лесно след безхаберието на ГЕРБ. Първо, опустошителното, неадекватно и безотговорно управление на този кабинет. Второ, опосканият бюджет. Трето – сринатата икономика. Четвърто – непрекъснато нарастващото социално напрежение. Мога да стигна и до десето, но няма смисъл. Просто ще е ужасно тежко. Затова е важно какво предлагаме ние и какво ще направим, ако хората ни дадат доверието си. Накратко: ще подкрепим реалната икономика, създаването на нови работни места и инвестициите. Все ключови неща за пътя на България към излизане от кризата.
Що се отнася до коалиционните партньори, искам да припомня, че БСП беше най-зле през 2001 г., когато беше с най-много партньори – трета в парламента. Решението не е в това. Неведнъж съм казвал, че не съм привърженик на политическото инженерство и предизборните коалиции. Нека минат изборите, да видим кой какво е постигнал и какви програми предлага. След това ще говорим за съюзи. Отсега съм сигурен само в едно, че не може да има коалиция с ГЕРБ, с партията, която в момента руши държавата и държавността.
– Бившият председател на БСП и бивш президент Георги Първанов вече обяви, че ще се бори за лидерския пост в партията и явно разгръща кампания в тази насока. Как оценявате тази инициатива и осъществяването й – като удар под кръста или като борба на идеи и личности?
– Знаете ли, аз нямам нужда от това и не правя кампания за пост. Просто обикалям страната, за да се подготвим по-добре за конгреса, на който е важно да обявим политиката на партията. Миналата година, по изборите, обиколих над 120 общини в страната. Хората се интересуват от това – каква е БСП и каква е политиката й. През последните три години не се сещам някой освен БСП и аз да сме имали по-ясна, по-критична и по-опозиционна политика по отношение на ГЕРБ и неговия председател, както и по отношение на действията на правителството. Дали тук или навсякъде другаде, аз разчитам на едно – вярата на хората, че БСП, след последните избори, намери сили да покаже, че е единствената алтернатива на това управление. Над половин милион нечленове на БСП разбраха това и гласуваха за нас. Каква друга подкрепа?
А що се отнася до удари под кръста – това изобщо не е в мой стил и не го разбирам. За борбата на идеи – интересно, ще се радвам да чуя някоя нова идея. Ще е много добре за партията.
– Сред хората “долу” се налага впечатлението, че във висшите партийни среди има боричкане за власт, разнобой, опити за влияние и решаване на проблемите с медийни изяви и по други подобни начини, а не чрез съдържателна дискусия вътре в партията. Каква е Вашата гледна точка?
– За мен няма хора „долу” или „горе” – та това е нашата партия, всички сме нейни членове и затова сме силни. Да, аз бях обикновен член, после работих като международник, успях да вкарам партията в Социнтерна, ПЕС… Сега съм председател и какво от това? Важно е, че сме заедно, не сме лидерска партия, която ще изчезне с лидера си. Това е БСП, над 120 години – всички заедно, колективно, с общи решения. Да, някои са на по-високи позиции, но това им носи само повече отговорност и те трябва да го осъзнават. Ако не го разбират, толкова по-зле за тях и за партията.
– За страната ни е чест, че Вие бяхте избран за председател на ПЕС. Как успявате да съчетавате тази длъжност и ръководството на БСП? Могат ли да се носят две тежки дини под една мишница?
– И за мен е чест, че бях избран. Това наистина е преимущество. Шансът БСП да излъчи лидер на ПЕС е исторически, няма никакво съмнение. Признавам, че съм горд, че този исторически шанс е даден на мен. Това открива съвършено нови възможности не само за БСП като партия, но и за България – за влияние и отстояване на нашите интереси в Европа. Не съм сигурен дали се възползваме достатъчно, още не мога да кажа, но има достатъчно инициативи на европейските социалисти, които могат да помогнат и на нас.
Ние, социалистите в Европа, вярваме, че има нови отговори и решения на финансовата криза, а не само рестрикции. „Да” на бюджетната дисциплина, но само в съчетание с нови работни места и икономически растеж. Нужен е втори план „Маршал” за възраждане на ЕС. И определено сме против Европа на разделението и на двете скорости, каквато политика водят десните. Ще се борим, за да върнем континента към идеите за социална справедливост, солидарност и взаимопомощ.
А иначе, за двете дини под една мишница – успявам да се справя, все пак имам две мишници.
– Г-н Станишев, не е тайна, че партийните редици застаряват, макар че това е проблем и на други политически организации; с какво БСП би могла да привлече повече членове и симпатизанти, включително млади хора?
– Това е много тежък въпрос, но мисля, че съм един от тези, които се опитват да го решат. Да, има проблем със застаряването, но винаги съм се чудел защо на събранията се изправят възрастни хора, дългогодишни деятели, и питат – къде са младите? Да, къде са младите, къде са синовете, дъщерите ви, внуците ви, питам и аз. Та една партия е като семейство и ако родителите не осигуряват възпитанието на децата, кой ще го направи? Аз, Националният съвет, Бюрото?
Не бягам от отговорност, дори напротив, направих всичко възможно през последните десет години, за да подмладим организациите. Има напредък, има ново Младежко движение, но всичко става трудно и бавно. Но става! А как ще привлечем повече? Има само един начин – с нашето съвременно мислене и смислени политики.
– Сегашното управление има явни трудности с кадрите. Но към ръководството на БСП, включително и от влиятелни хора в партията, бяха отправени критики, че също не се мисли за кадрите, че няма банка кадри и т. н. Каква е истината?
– Винаги е имало трудности с кадрите. Е, като тези на сегашното управление при нас никога не е имало. Няма и да има. Мислите ли, че е лесно да възпиташ, отгледаш, образоваш хората? Не е, но го правим и сега. По-трудно е да ги задържиш след това, когато не си на власт, те не могат да се реализират, а отгоре на всичко и ти ги крадат по безогледен начин. Сега имаме кадри, след едно успешно управление. Звучи малко комично, но за управляващите те са като прокажени и голяма част дори бяха уволнени.
Смешно или тъжно, но сега имаме кадри, а държавата страда от липса на такива, защото са от нас. Надявам се, ще устоят, ще изчакат, ще се реализират. Всичко, което можем, за да продължат да ни вярват, правим и ще направим.
– БСП, подкрепена от “Атака”, внесе предложение в парламента за гласуване на вот на недоверие на правителството заради отказа да се строи АЕЦ “Белене”. По всичко личи обаче, че вотът няма да мине. Какво ви мотивира, за да предприемете тази стъпка?*
– Когато имаш ясна позиция, имаш аргументи, които са силни – трябва да я отстояваш. Ние сме убедени, че това правителство и решението по отношение на „Белене” е вредно за България. Що се отнася до „Атака” знаете, че от всички лидери на парламентарно представени партии, аз съм човекът, който най-остро е критикувал „Атака” и не съжалявам за това – налагало се е, следвало е от конкретното поведение и реторика на тази партия. След изборния провал на „Атака” миналата есен в тази партия настъпиха интересни процеси – от една страна ерозия, предвещаваща скорошен разпад, от друга – избистряне на някои възлови позиции.
Днес „Атака” е против волунтаристичното решение за спиране на строежа на АЕЦ „Белене”. Това, според мен, е отговорна позиция и тя трябва да се приветства. Е, няма да се учудя, ако променят позицията си, но всяка партия отговаря за себе си. Преки официални контакти с тях не поддържаме. Но по въпроса за „Белене” имаме общо мнение, като опозиционни партии, и ще отстояваме аргументите, които са близки.
Не виждам нищо притеснително в това, че гласовете ни няма да стигнат в този вот. Според мен парламентът ни, в това състояние, вече не представлява българското общество. Затова и ще направим подписка за референдум. На вота ще си кажем аргументите и ще водим тази битка, защото става дума за националния ни интерес и енергийната ни независимост, за бъдещето на ядрената ни енергетика, за цената на тока, която ще плащат гражданите и нашата икономика.
– Наскоро БСП организира обсъждане на проблема за младежката безработица. Въпросът е много сложен и е свързан с бъдещето ни като нация. Какво би трябвало да се направи, за да се появи в случая поне някаква светлина в тунела?
– Светлина вече има. Преди малко говорихме за ролята на ПЕС в нашето развитие. Най-важната според мен е и политическа, и икономическа, и социална. Важна, защото пряко засяга и младежката безработица у нас. В момента всеки трети млад човек е безработен. Това не е било никога досега, но вината е в ГЕРБ.
По моя инициатива ПЕС предлага 10 млрд. евро от социалния резерв на ЕС да отидат за намаляване на младежката безработица. Има такъв фонд в Съюза и по изчисления на социалистите правилното му изразходване ще доведе до нови 2 млн. работни места в ЕС. В България със сигурност може да се говори за десетки хиляди работни места, създадени чрез тази програма. Да, има светлина, въпросът е ние да можем да я насочваме и следваме.
– Много млади образовани и кадърни хора напуснаха страната. Все още обаче тук има добри специалисти, експерти в различни направления, които не са партийно обвързани. Не би ли трябвало да се разчита повече на тях при едно бъдещо ново управление с евентуалното участие на социалистите?
– Мога да обърна въпроса и да твърдя, че много млади хора започнаха да се завръщат в страната при нашето управление. Мога да го потвърдя с примери. За жалост днешните управници правят всичко възможно, за да изгонят и тези, които останаха. А що се отнася за бъдещото управление на социалистите – няма проблем. Доказали сме го и през последните 20 години, че ние не уволняваме по партийни пристрастия. Що се отнася до назначенията – всеки, който знае и може, ще може и да работи с нас и най-вече за държавата.
– Г-н Станишев, основната част от хората живеят бедно, ден за ден, икономиката изпитва сериозни затруднения, да не говорим за проблемите в здравеопазването и в почти всички сфери, да не отваряме дума за всеобщата криза на морални ценности. В обществото цари неверие, че някой може да изтегли каруцата на България от калта. Какво бихте противопоставил на това становище? Каква е в крайна сметка алтернативата?
– Каква е алтернативата? Алтернативата е БСП. Ние сме единствените, които знаят какво предлагат, какво правят и изпълняват обещанията си. Ще сменим изцяло нелепата политика на ГЕРБ. За нас е важно възстановяването на социалната държава, която постигнахме при нашето управление. Ако си спомняте – удвояването на пенсиите, грижата за майките, намаляването на цените на лекарствата с 40 %… Важни са и правата на гражданите, които в момента са силно орязани.
Но всичко това звучи малко отвлечено. Знаете, за разлика от сегашния премиер, аз не обичам голите обещания. Ще го направим. Да, именно затова съветите ни в НС на БСП работят по конкретни мерки, въпреки че не знаем какво изобщо ще остане в хазната, а и в държавата след това управление. Трудно се правят планове без информация. Надявам се, ще чуете всички конкретни мерки и политики, които предлагаме, на конгреса ни.
– Последен въпрос, свързан с нашия регион. Преди няколко години, като министър-председател, Вие направихте първа копка на Супер Боровец. След това обаче други копки не последваха. Проектът бе замразен, а това е изключително важен въпрос дори за страната, камо ли за Самоков и региона. В този смисъл виждате ли перспективи за развитието на този край?
– Това е изключително важен въпрос, но за жалост не съм аз този, който може да отговори на него сега. Да, това беше важен проект, а знаете, че по наше време започнахме и други важни проекти, които днешните управляващи отдавна забравиха и дори закриха. Говоря не само за национални, но и за регионални проекти, но ГЕРБ отделя особено внимание на столицата, а не на регионите. За тях това е регионът. Не казвам, че и столицата не е важна, но хората в България не живеят само там, нали?
Надявам се, че при ново управление и друго правителство нещата и в Самоков ще станат по-добри и с перспектива. Освен това тук имате невероятни лобисти от страна на БСП. Нашата организация в Самоков е една от най-стабилните в страната и знае какво иска. Надявам се, помните кой беше кмет тук и от коя партия. Да, няма да забравим Самоков и проектите, свързани с него, при толкова силна структура на столетницата тук.

Интервюто взе:
Тодор Попов

* Интервюто бе взето преди “Атака” да оттегли предложението си за вот на недоверие на правителството.

Leave a Reply