Старите ни къщи очароваха млада художничка

Мария Райчева е непозната за Самоков и самоковци, но отдавна е влюбена в града ни и околната природа. Това показва и откритата в галерия “Масларски” изложба на художничката.
Още от студентските си години в Академията, когато е ходела с колегите си на практика – да рисуват, първите посещения в Метоха, тесните улички, красиви възрожденски къщи, пълните с цветя дворове, цъфналите люляци и овошки намират място в картините й.
„Много ми харесва тук. Обикалях с часове и си набелязвах кое ще рисувам. Доста картини направих и затова реших изложбата ми да е тук. В момента в галерия „Астрия” в София е подредена друга моя изложба, но с пейзажи от Париж”, сподели Райчева.
Младата художничка се е отдала на живописта, но не по-малко време и любов дарява и на тригодишната си дъщеричка. Тя може би ще наследи таланта на майка си, но ако не, поне ще се научи да вижда красотата в живота.
Любима тема за живописване на Мария са къщите, пейзажите. Те са много свежи, маслените бои преливат от един цвят в друг и разкриват една невероятна душевност и прелестта на всяко кътче, намерило място в картините й. Любимо цвете й е розата, но художничката е отдала предпочитанията си и на цъфнали череши, сливи, ябълки, дюли на фона на старовремските чардаци и еркери на самоковските къщи.
Проф. Ивайло Мирчев представи художничката пред присъстващите: „Много съм пристрастен към Мария не само защото беше моя ученичка и я познавам от много отдавна. Никой не можеше да я накара насила да рисува – това живееше в душата й. Мария беше привлечена от някаква магия във вашия град и тя със своите изострени сетива рисуваше без умора. Нейните живописни платна са много осезателни. Можеш да усетиш аромата на дърветата и цветята…”
Наистина от картините на художничката струи много светлина, нежност, любов, всеотдайност. Художничката сподели, че прави картините за 3-4 месеца, понякога и за повече, но иска винаги да въздейства на този, който я гледа, дори и на този, който не разбира от живопис.
„Пожелавам на всички да пазят не само душите си чисти, но и града си, защото тук е едно малко кътче от Рая”, възкликна Мария.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*