Стартираме в Шампионска лига срещу „Цмоки” /Минск/ в „Арена Самоков”

Във вторник, на 27 септември, от 18.30 ч. в „Арена Самоков” БК „Рилски спортист” започва участието си в новосформираната европейска Шампионска лига с мач срещу познат съперник – „Цмоки” /Минск/.
Интересното е, че още на следващия ден селекцията на новия старши треньор на тима ни Людмил Хаджисотиров-Удо ще отпътува за Беларус, където на 29 септември трябва да изиграе и втория си квалификационен двубой за достигане до груповата фаза на надпреварата.
“Времето за възстановяване е изключително малко. Всъщност, какво може да се случи само за ден? Взели сме мерки и ще използваме възможно най-удобния вариант за пътуване”, заяви наставникът на тима ни на пресконференция на 19 септември в София.
Целта на „Рилски” като носител на Купата е да постигне победи с по-големи разлики в двете срещи срещу „Цмоки”, което би изпратило състава ни във втория кръг на пресявките срещу израелския „Ирони Нахария”. Ако пък не сполучи срещу беларуския тим, нашият отбор пак ще продължи международното си участие, но в група H на ФИБА Къп, където са съставите на „Eнисей” /Красноярск/, познатия „Сигал” /Прищина/ и победителя от двойката „Демир Инсаат” – „Муреш”. В случай пък, че победи „Цмоки”, но отпадне във втория кръг на квалификацията в Шампионска лига, „Рилецо” ще влезе в потока на „Апоел” /Никозия/, „Шауляй” и „Пардубице” във ФИБА Къп.
“Участието на „Рилски спортист” в Шампионската лига е абсолютно заслужено признание както за Самоков, така и за клуба. Радвам се, че сме част от турнира, който ФИБА има амбиции да превърне в най-силния в Европа”, каза още Удо на пресконференцията.
“Спомням си „Рилецо” още от годините, в които се състезавах. Този клуб израсна и се разви пред очите ми, за да достигне до високото ниво, на което е в момента… Направихме възможно най-добрата селекция. Нов съм на поста старши треньор, но не и в баскетбола. Посветил съм му по-голямата част от живота си. Опитахме се да създадем балансиран състав, с шестима нови състезатели. Надяваме се енергийната инжекция на младите също да помогне много в комбинация с класата на по-опитните. Целта бе да изиграем възможно най-много контроли, за да преценим реално в какво състояние се намира отборът. До момента всичко е наред”, изтъкна Хаджисотиров.
По повод избора му за старши треньор президентът на клуба инж. Петър Георгиев пък каза на пресконференцията, че никога не се е притеснявал да залага на млади специалисти. „Макар неопитен като старши треньор, Удо е врял и кипял в баскетбола. Има опит и в Америка, но е избрал да остане в България, което заслужава не само уважението, но и доверието ми”, допълни Георгиев.
Той разказа как от град на ските Самоков се е превърнал вече в баскетболен град. 250-300 малчугани тренират сега в баскетболната школа.
“Щастлив съм, че все по-доброто представяне на клуба стана традиция. Когато и да дойдете в Самоков и да попитате малките кой е любимият им спорт, сигурен съм, че вече по-голямата част от тях ще отговорят “баскетбол”, възкликна пък кметът на Самоков Владимир Георгиев, който също участва в пресконференцията.
Зам.-кметът Люба Кленова заяви, че за общинското ръководство и града е важно да има подобни събития. „Приветствам домакинствата на мачове от толкова висок ранг и съм сигурна, че те ще благоприятстват както развитието на спорта, така и на туризма в районa ни”, заключи Кленова.

Leave a Reply