Стартират юбилейните 30-и проучвания на асоциация „Онгъл” в Самоковско

С летния сезон започнаха и юбилейните 30-и археографски /свързани с описанието на старопечатни книги/, етноложки и изкуствоведски проучвания на асоциация „Онгъл” в Самоков и села от района. Подкрепа оказват Общината и архиерейското наместничество. Работата се върши с разрешението на Софийската Света митрополия.
Главният секретар на асоциацията д-р Росен Малчев и секретарят и наш съгражданин доц. д-р Константин Рангочев обсъдиха на 9 юли с архиерейския наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев в библиотеките на кои черкви ще се проведе проучването.
Както отбеляза доц. Рангочев, проучвания това лято ще се правят в Бели Искър и Маджаре. На практика се осъществява първи подобен уникален проект в страната, свързан с пълното описание на една духовна околия, включително на библиотеките, архивите, приписките, новите исторически факти.
Доц. Рангочев изтъква ролята на Общината, която вече много години финансира проучванията и така помага за съхраняване на миналото на града и района. Учените са благодарни и на своите домакини от града и селата, които по неписаната традиция винаги са били много гостоприемни и отзивчиви.
През лятото, както посочи д-р Малчев, ще се проведат и етноложки проучвания в Ковачевци.
И тази година гост–изследовател ще бъде Екатерина Струганова от Руската академия за славяноведение.
Резултатите от проучанията ще бъдат публикувани и ще се докладват в Самоков през октомври, на традиционните Царшишманови дни.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*