Здраве, Новини

Стартира национална кампания за безплатно поставяне на силанти

В Софийска област започва националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (шестите зъби) на децата от 5- до 8-годишна възраст. Кампанията е част от изпълнението на  Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата и ще продължи до 30 ноември. Начинанието е безплатно, като финансирането е осигурено от Министерството на здравеопазването.
Силанизирането е запечатване на фисурите (цепнатините) на първите постоянни дъвкателни зъби със силант /фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор/. Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60 %.
Зъболекарят използва специален материал, за да запълни фисурите. Предварително се почистват дъвкателните повърхности, за да се премахнат вредните налепи. Областта около фисурите се обработва с гел, осигуряващ по-здравото залепване на материала. След това се подсушава и фисурите се покриват с гладък защитен слой. Процедурата е безболезнена и продължава около 30 минути.
Защо е важно да се използват защитни силанти? Дъвкателните повърхности на кътниците и предкътниците при децата не са гладки. Те имат ямки и цепнатини, които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака се развива и причинява кариес. Изследванията показват, че около 84 % от кариесите във възрастта между 5 и 17 г. се развиват в тези ямки и цепнатини.
Процедурата се извършва само при желание на родителите и подписано информирано съгласие за манипулацията. Това предполага посещението на децата в зъболекарските кабинети да става в присъствието на родител.
На интернет страницата https://www.oralnaprofilaktika.bg/ можете да получите информация за оралните заболявания и тяхната профилактика, да ползвате анимационен филм и листовки, както и да се свържете с регионалния координатор и др.
Поставянето на силантите може да се извърши при стоматолози, които са специално обучени и участват в програмата в Софийска област, включително в Самоков. Регионален координатор за областта е д-р Стафалина Чинарска, тел. 0898 509 440.

Leave a Reply