Новини, Читателски

Стар канал поражда нов конфликт в Рельово

Иван Ст. Попов от Рельово дойде в редакцията с оплакването, че е започнало зариването на канал в селото, който минава и край неговата къща. „Зарие ли се каналът, цялата вода ще се връща към мен, към кошарата ми, където гледам животни, тъй като нивото тук е малко задигнато. Подобно е положението и с други съседи, които също ще пострадат – техните къщи са на улицата, по която минава каналът”, добави Попов.
Каналът бил изграден преди около 30 години – с плочки, с цимент. Останал открит, но досега изпълнявал предназначението си, като отнасял дъждовната вода от близкия рид и от чешмите, покрай които минавал, към края на селото.
По думите на Попов кметът на Рельово, който живеел в долния край, не искал замърсената накрая вода да отива при него и затова започнало зариването на канала. С тази цел били стоварени вече няколко самосвала. Земята се взимала от разкопките при извършващото се в момента строителство в оформящата се курортна зона между Белчин бани и Белчин.
Ив. Попов е на мнение, че с малки подобрения каналът би могъл да се оправи и да изпълнява функциите, за които навремето е бил изграден; в противен случай потърпевши щели да бъдат не само той, а и доста други жители на селото – живеещите в около 15 къщи в източната му част, пък и не само те, тъй като водата от канала при евентуалното му зариване щяла да тръгне вече по самата улица.
„Не съм против кмета, даже съм гласувал за него, той направи някои добри неща в селото, но за зариването на канала не съм съгласен”, заключи Попов, като добави, че вместо да се зарива, би било по-добре каналът да се почисти. Такова било желанието и на съседите на потърпевшия. Дори при падналия наскоро силен дъжд водата наводнила или заплашила с наводняване няколко двора.
Междувременно стана ясно още, че никой не е глобяван за причинена мръсотия на водата в канала.
В отговор на оплакването кметът на Рельово Йордан Клещанов заяви за „Приятел”, че е взето решение за зариване на канала именно поради мръсотията, която се излива в него. Клещанов поясни, че в канала попада не само дъждовна вода и вода от чешмите, но и замърсена вода от септични ями, бани, тоалетни, мръсотията от животни на местни жители и др.
Кметът допълни, че през април т. г. е идвала комисия от общинската администрация и живеещите покрай канала са били предупредени да не го замърсяват. „От тогава се мина половин година, но никой не предприе нищо и замърсяването продължи”, констатира сега Клещанов.
Иван Попов междувременно уточни, че е разговарял наскоро и с ръководители на общината по проблема. Обещано му било да се извърши нова проверка.
Би било редно въз основа на подобна проверка да се намери разумен изход от ситуацията – така, че да се съчетаят и интересите на местните жители, и екологичните изисквания; да се вземат предвид и други проблеми, ако има такива. Сигурно със съдействието на специалистите от общинската администрация това не е невъзможно.

Leave a Reply