Стелла представи книгата „Отхвърлени” – сага за мъдростта и човещината

Една наистина добра книга – „Отхвърлени” от Стелла /Стела Илиева/, бе представена на 25 септември в Сарафската къща от името на Националния дарителски фонд „13 века България” и домакините от културния паметник.
Младата авторка разказа как е написала своето произведение и как е спечелила заедно с още няколко колеги национален проект в тази насока. Свои впечатления споделиха Румяна Цолова, Антония Бояджиева и др.
„Отхвърлени” е едно наистина неочаквано добро явление в съвременния книжен поток. На страниците оживяват героите от малко българско село в началото на 19 век със своите страсти, грижи и радости. Един малък свят, в който навлизаме на един дъх с леката ръка на младата писателка.
Всички събития в този свят са свързани с главната героиня – „Вечната старица” А`ида. Тя е източник на мъдрост и доброта, които внасят равновесие в този свят:
„Тя безпогрешно открива оголените места на болка, страдание, горчивина, самота, надежда, избавление… и ги докосва с лековитата сила на чудодеен мехлем.”
„Винаги помни, че лошото се случва, когато имаш лоши мисли. Свикни да мислиш за хубавото, да го намираш в нежните ухания, в летните капки дъжд по прозореца, в извивките на цветята…”
Старицата А`ида е източник на красиви легенди и истински истории: на красивата легенда за самодивите, които танцуват своя магичен танц в топлите летни нощи; на необикновената история на прекрасната Соня от Родопите – българската Валиде султан от времето на Абдул Хамид І. Връщайки се в Родопите след смъртта на сина си Мустафа, тя въоръжава две хиляди и петстотин момци, свързва се с Шабан войвода и воюва успешно с турската армия. На път за Истанбул, за да постави на престола внука си Ахмед, умира от сърдечен пристъп. Погребана е в джамията „Еюп” в Истанбул.
Любовта на авторката към „Вечната старица” А`ида /което ни напомня за „Вечната старица” Изергил на Максим Горки/ е заразителна за читателите. Несъмнено е, че е вложен много труд в източници, за да се възпроизведе атмосферата на Истанбул от началото на 19 век и на българското село, в което съжителстват хора с различна етническа и религиозна принадлежност.
Самата Стела Илиева сподели: „Идеята е да се покаже, че както и днес, така и тогава, има вероятно региони, където хората живеят заедно, без напрежение по етнически събражения.”
Книгата ни връща в далечното, даже и в не толкова далечно минало в нашия град, когато българи, евреи, турци, цигани са живели по този начин, споделяйки общи грижи и радости, докато днес това се оказва „една наболяла тема”.
„Отхвърлени” е наистина добра книга на добър млад автор. Необходима е и като лек при толкова натрупано напрежение в днешното ни общество.
Не случайно в университета в Тел Авив /Израел/ вече изучават… книготерапия.

Антония Бояджиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*