Новини, Шарен свят

Стената на яз. „Бели Искър” догодина да се ремонтира, поиска Общината

През строителния сезон на следващата 2015 г. стената на яз. „Бели Искър” да се ремонтира, поиска Общинският съвет в Самоков.
На заседанието си в четвъртък, на 20 ноември, местният парламент настоя Столичната община да изиска готовия идеен проект, който е трябвало да бъде представен още през юли т. г. Целта е да се ускорят процедурите по съгласуване и одобряване на работния проект, за да може той да бъде осъществен незабавно, още през идващата година.
Междувременно Експертният съвет при Столична община е приел решения за „Проучвания, изследвания, проектни работи и актуализация на якостно-деформационни характеристики на скалата и бетона с оглед оценка на състоянието и предложение за укрепване, за гарантиране на дългосрочната устойчивост на язовирна стена „Бели Искър”.
Забавянето по отношение на по-нататъшното изпълнение на решенията е предизвикало тревогата на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването. Във връзка с това председателят на комитета инж. Ганчо Хитров е изпратил писмо до Общината в Самоков. Предприетите стъпки от самоковските общинари са в отговор на това писмо.
Предстои и кметът Владимир Георгиев да разговаря по въпроса със софийската си колежка Йорданка Фандъкова.
Инж. Хитров, който участва в заседанието, изрази задоволство от подкрепата на самоковската управа. Той добави, че министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството уверяват, че концесионерът – „Софийска вода”, трябва да осигури необходимите средства за гарантиране на дългосрочната устойчивост на язовирната стена. Това би струвало на „Софийска вода” 16 млн. лв. Тази е и причината, според Хитров, фирмата да бави в продължение на три години съответните проекти. За неприятната ситуация е уведомено дори посолството на Франция, тъй като френска компания е основният акционер във фирмата.
Въпросът за устойчивостта на стената на яз. „Бели Искър” се повдига неколкократно през последните години. От съответните държавни органи отговаряха, че проблеми няма, че са извършвани ремонти на стената, но явно направеното не е достатъчно. Очевидно работата трябва да се ускори, за да не се стигне, не дай Боже, до нежелани последици.
Самият язовир „Бели Искър” е завършен преди около 60 години – през далечната вече 1945 г.

Leave a Reply