Стенопис на Захарий Зограф в манастира ще се реставрира чрез дарения

Стенописът на Захарий Зограф в Девическия манастир

Проект на сдружение “Здраве – екология – туризъм“ цели да събере средства за реставрация на стенопис на Захарий Зограф в Девическия манастир.
Стенописът на св. Богородица /Покровителна/ се намира в нартекса. В светата обител има и икони на бащата на Захарий – Христо Димитров. Икони за черквата е рисувал и техният син и брат Димитър Зограф. Позлатените резби на иконостаса, изразителните царски двери, балдахинът над светия престол, някои църковни мебели и стенописи също са дело на възрожденски самоковски майстори.
Както е известно, манастирът е основан около 1772 г. от Баба Фота, която приема монашество в Украйна и подарява имотите си на Рилския манастир. Нейният внук Константин Фотинов е родоначалник на българския периодичен печат. Черквата в манастира е осветена през 1839 г. Олтарът е с три апсиди, което е рядкост в храмовото строителство през Възраждането поради сложността на градежа.
В притвора на черквата, в куполната част, се намира иконопис от Захарий Зограф, като в средата е Иисус Христос Пантократор–Вседържател, а в ъглите са четиримата евангелисти. Над входната врата, към корабната част на храма, е изобразена св. Богородица, наречена Крилата, а от двете страни са св. Йоан Рилски и св. Стефан, крал Милутин.
Днес манастирът е един от 100-те национални туристически обекти. Ръководи се от игумения Пелагия. Присъединената към комплекса Хаджистамова къща е превърната в магерница. Тук се намират и донесените през 19 в. от Света гора мощи на св. Пантелеймон и св. Сава Сръбски.
Сдружението призовава обществеността, богомолците, гражданите на Самоков и района да помогнат за реставрацията на иконописа на Захарий Зограф, за да се запази автентичният облик на манастира.
Дарения могат да се правят чрез sms с текст DMS IKONOPIS на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.
За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.
За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.
Дарения се приемат и по банкова сметка:
Получател/Титуляр: СНЦ “Здраве, Екология, Туризъм”
IBAN: BG89RZBB91551006488609
BIC: RZBBBGSF
При банка: Райфайзенбанк България
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*