Новини, Политика

Стойчев предлага законопроект за ограничаване на износа на дървесина

Двамата депутати от „БСП – лява България” в Софийска област Корнелия Нинова и Радослав Стойчев са внесли в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите.
Пред представители на местни медии на 2 декември г-н Стойчев заяви, че основната цел на законопроекта е да се ограничи количеството на износа на сурова дървесина, като това става само три месеца в годината и то при определени условия. Предложението е дървесината да се обработва у нас. Така ще се създадат нови работни места, а и самата цена на дървесината ще бъде по-висока.
Предлага се още на камионите, които извозват дървесината, да се монтират електронни устройства, като по този начин се гарантира, че няма да има злоупотреби. Законопроектът предвижда и да се премахнат огражденията на личните ловни стопанства и на личните гори, както и да се опрости системата за изработване на лесоустройствени планове. Предвиждат се допълнителни превантивни мерки за опазване и подобряване на горите, независимо дали те са държавни, общински или частни.
Приемането на законопроекта би гарантирало получаването на дърва за огрев от социално слабите с активното участие на дирекциите за социално подпомагане. Според документа процедурите за добив на дървесина вече трябва да се провеждат не от регионалните горски предприятия, а от местните горски стопанства, тъй като по места се познават по-добре насажденията в съответните райони.
След разглеждането му в парламентарната комисия законопроектът ще бъде докладван в Народното събрание. Очаква се още този месец проектът да бъде внесен за първо четене в парламента. Стойчев се надява на подкрепа и от другите групи на партии и коалиции във висшия законодателен орган на страната.

Евгения Попова

Leave a Reply