Зимни спортове, Новини, Спорт

Деца се учиха да карат ски, Ивана Разложка и Ивайло Димитров станаха № 1

С финално състезание навръх Благовец – 25 март, приключи в Боровец осмото издание на програмата “Научи се да караш ски“, изпълнявана от Българската федерация по ски с подкрепата на министерствата на младежта и спорта и на образованието и науката, общините в зимните курортни центрове, „МТел”, „Бороспорт” и други фирми.
В надпреварата на Благовец участваха най-добрите 60 деца от 7 училища от Самоков, Говедарци и Долна баня. При момичетата победителка стана Ивана Разложка, следвана от Елизабет Крикорян и Ивана Бонева. При момчетата пък най-добре се представи Ивайло Димитров, който изпревари Богдан Миладинов и Даниел Ахчийски.
Двамата най-бързи в надпреварата получиха като награда правото да ползват 4-дневна ски ваканция в Банско. Заедно с тях ще са и най-успешно изявилите се 18 деца от цялата страна, участвали в подобни финални състезания. Най-бързите 6 състезатели във всяка категория в състезанията в Боровец пък заслужиха подаръци от „МТел”, както и двудневни лифт карти с включена екипировка от „Бороспорт“ АД.
Домакините от фирмата спазиха традицията на Благовещение и зарадваха всички малчугани със сладки питки, които всяко дете търкулна по пистата за здраве и късмет. Ски легендата Петър Попангелов като кореняк самоковец също спази обичая.
Зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков и зам.-председателят на Федерацията по ски Георги Бобев поздравиха победителите, пожелаха успехи в бъдеще на всички участници и обещаха и занапред да подкрепят благородното начинание. Сред присъстващите бяха и генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов, представители на Община Самоков и на Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област.
По програмата през завършващия сезон са обучени да карат ски в страната общо 3830 деца от 6- до 12-годишна възраст. Организаторите отчетоха, че с тях общо 21 180 са станали новите приятели на белия спорт през изминалите 8 години на действие на програмата в страната.

Leave a Reply