Култура, Новини

Стотици посрещнаха Чудотворна икона в Самоков

Снимка: Пламен Михайлов,https://mitropolia-sofia.org

На големия православен празник Преображение Господне – 6 август, духовници от София и Самоков начело с епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит и патриарх български Неофит, донесоха в Митрополитската черква „Успение Богородично” с литийно шествие  Чудотворната икона на Божията майка „Богородица Скоропослушница”. Много богомолци участваха в поклонението. То продължи часове наред, организирано от Архиерейското наместничество на Самоковската духовна околия начело с наместника иконом Михаил Колев.
По стародавна православна традиция в дните на Богородичните пости има вечерно богослужение, в което се чете молебен канон към Пресветата Богородица.
Иконата е копие. Оригиналът е изрисуван през далечния 16 в. в светогорския манастир „Дохиар”. Копието на иконата, което бе предложено за целувание и за молитвено поклонение в нашия храм, пък е изписано също от монаси в този манастир и в продължение на месец е стояло до оригиналната икона.
„Чувстваме се честити и духовно радостни, че градът ни посрещна такава светиня на православието в дните на Богородичните пости”, обобщи иконом Михаил Колев.

Д. Стоянова

Leave a Reply