Култура, Новини

Стотици почетоха празника на Долномахаленската черква

Храмовият празник на Долномахаленската черква „Въведение Богородично” – 21 ноември – Ден на християнското семейство и християнската младеж, бе почетен от стотици богомолци – възрастни и деца.
Честването започна от предния ден с празнична вечерня. Службата водиха свещениците Михаил Колев /председател на църковното настоятелство на храма/, Георги Николов, Любомир Мишков и Любомир Годиняков. Тук бяха и монахините от Девическия манастир „Покров Богородичен”.
Преди вечернята на входа на храма бе поставен венец. С венец бе украсена и храмовата олтарна икона „Въведение Богородично”. През цялото време пя църковният хор към храма. Вечерната служба пък завърши с проповед на свещ. Георги Николов за ролята на християнското семейство.

На самия 21 ноември след празничната утринна служба светата литургия отслужиха отец Михаил Колев и отец Любомир Годиняков. Участва отново и църковният хор. Осветени бяха празничните хлябове и жито, оставени от миряните. Част от богомолците взеха причастие, раздадена бе и нафора. Службата завърши с проповед на свещ. Любомир Годиняков.
Сред присъстващите бяха ученици от 2-а клас с ръководител Галя Будинова от НУ „Станислав Доспевски”. Малко по-късно в храма пристигнаха и ученици от ОУ „Христо Максимов”. На децата бяха раздадени мекици, а възрастните миряни получиха и жито.

х х х

Според Светото писание на този ден – 21 ноември – тригодишната Мария е заведена от родителите си св. Йоаким и св. Анна в храма на Йерусалим, за да служи на Бога. Така родителите ѝ изпълнили обещанието, което дали пред Бога още преди тя да се роди.
Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Праведните родители се върнали с роднините си в Назарет. Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора.
Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство. На Въведение Богородично църквата препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.
По това какво е времето на този ден пък народът гадае какво ще е то през следващата година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото – сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Leave a Reply