Новини, Шарен свят

Стотици протестираха с шествие до паметниците на Ботев и Левски (видео + снимки)

Поредният протест на централния площад „Захарий Зограф” срещу монополите, нищетата и за достоен живот, състоял се в неделя, съвпадна с националния празник 3 март. По този повод стотиците протестиращи участваха в шествие до паметниците в града ни на двамата велики борци за национално освобождение – Христо Ботев и Васил Левски.
Пред паметника на Ботев в градинката пред Дома за стари хора множеството падна на колене в продължение на 135 секунди – колкото са изминалите години след Освобождението, а след това запя „Мила Родино”. По мегафон прозвуча симптоматичното стихотворение „Патриот” на безсмъртния поет. „Не искаме повече псевдопатриоти да ни управляват”, изразиха категорично желание протестиращите. Паметникът бе обкичен с цветя.
По подобен начин малко след това бе отдадена почит и на Апостола на свободата пред неговия орелеф на входа на Девическия манастир.
Предвождано от пилотна полицейска кола, шествието тръгна от площада по ул. „Македония”, след това по бул. „Искър” стигна до паметника на Ботев, а после отново се върна в центъра на града, преминавайки по главната улица – „Цар Борис ІІІ”.
В челото на колоната вървяха група млади хора с национални трибагреници в ръка и с плакат с ликовете на Левски, Ботев и Иван Вазов. Момичета и момчета се бяха увили в родния трикольор.
На шествието, а и на протестния митинг на площада преди това хората скандираха: „И преди, и сега – всичко е корупция!”, „Мафия!”, „Българийо, събуди се!”, „Самоков, събуди се!”, „Елате с нас – протестът е за вас!”, „Българи – юнаци!”, „Напред – за България!”, „Всеки ден ще е така до победата!”…
Имаше и скандирания срещу министър-председателя в оставка Бойко Борисов. Мнозина запяха: „Кураж, дружина, вярна, сговорна, ний не сме веке рая покорна…”
Част от протестиращите надуваха свирки, а някои и вувузели. На няколко пъти гръмнаха пиратки, но до инциденти не се стигна.
На митинга на площада в началото думата взеха десетина души. „Питат ни срещу какво протестираме. Срещу всичко! Защото кое ни е добре, кажете ми – икономиката ли, образованието ли, здравеопазването ли, сметките ли, заплатите ли, кое?!…”, запита риторично един от ораторите и взриви събралите се.
Хората за пореден път се обявиха срещу монополистите от ЧЕЗ и „ВиК”, срещу олигарсите. Спомниха си за печалните бонови книжки и РМД-тата. „Какво е това намаление на тока с 8 процента, това са глупости”, изригна млад мъж по микрофона.
Междувременно на видно място бе поставен плакат: „Те продадоха България: ДСБ, НДСВ, ГЕРБ, ДПС, Атака, БСП, СДС”. Прочетени бяха предложения, препоръки и искания, дадени по време на предишния митинг на 24 февруари, сред които имаше и призиви от рода: „Вън всички партии!”, „Всички в затвора!”, „Наказание и отговорност от всички!”, „Никой депутат от последните парламенти да не отива вече в Народното събрание” и др. Някои от изказващите се се върнаха по-назад в историята, при Освобождението и Булаир, за да обосноват своите тези, но бяха прекъсвани от нетърпеливото множество. В съзвучие с празничния ден бе напомнено за инициативата за издигане на паметник на самоковските опълченци.
Чавдар Здравков, от името на организаторите, призова събралите се на нов митинг в неделя, на 10 март, от 11 ч. на площада.
Обявено бе и намерение за създаване на Обществен съвет в Самоков, който да заседава веднъж месечно и постоянно да следи за прозрачността в работата на местния парламент, администрацията и други институции. Започна веднага и събирането на предложения за участници в този съвет.

Тодор Попов


1 Comment

  1. Пепи

    Evala! Dano drugata nedelq se saberem pove4e hora i da postignem celite si!!!

Leave a Reply