История, Култура, Новини, Снимки

Стотици самоковци отрупаха с цветя паметната плоча на Апостола при Девическия манастир /СНИМКИ/

Много наши съграждани се стекоха на 19 февруари пред Девическия манастир „Покров на пресвета Богородица”, за да почетат паметта на най-достойния български син – идеологът на национално-освободителното движение Васил Иванов Кунчев-Левски, когото народът, в знак на признателност, е нарекъл Апостолът на свободата.
Родолюбиви песни, развети трибагреници, малки деца, ученици, учители, родители, баби и дядовци с цвете в ръка, обляни от необичайно жаркото за сезона слънце, паднаха на колене и запазиха минута мълчание. Заупокойна панихида отслужи архиерейският наместник иконом Михаил Колев в съслужение с протоиерей Любомир Мишков и свещениците Емилиян Дамянов и Петър Пенев. Тук бе и игуменката на манастира Пелагия.


„Дървеното бесило край София се превърна в страшната голгота на саможертвата в името на любовта към християнската вяра и българския род. Защото ведно със смъртта се роди и възкресението на най-яркия ни национален герой Васил Левски, който столетие и половина вече живее в златните страници на нашата история и в дълбочината на всяко българско сърце… Когато чистото му младежко сърце лелеело надеждата за свободно отечество, устните сладкогласно пеели църковната песен за Богородица, а първата одежда на младата му снага беше Христовата”, изтъкна в словото си отец Михаил.
Кметът Владимир Георгиев заяви, че съвремието ни учи да черпим увереност и морална сила от идеала на Левски за независима, целокупна и силна България. „Помнете Левски, помнете делото му и живейте със силата на неговия подвиг”, обърна се Георгиев към присъстващите.
Малчугани с ръководител Росица Павлова от ДГ „Самоково” трогнаха публиката с патриотичен танц, а съдържателна литературна програма изнесоха ученици с ръководител Нели Стоянова от НУ „Станислав Доспевски”.


Венци в знак на признателност към революционера и бореца за равноправие между народите бяха поднесени от Общината, Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Архиерейското наместничество, НУ „Станислав Доспевски”, ВМРО. Ученици и възрастни буквално отрупаха с цветя паметната плоча на Левски до входа на манастира.
„Тръгвайки си оттук, нека отнесем в сърцата си признателността и обичта към великия българин”, призова пък водещата Ралица Стоянова.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2507285779301356

Leave a Reply