Новини, Шарен свят

Стотици самоковци се хванаха на Великденско хоро

Голям интерес предизвика провелото се за втора поредна година /и общо за трети път/ общоградско великденско „Хоро на мегдана” на централния площад „Захарий Зограф” в неделя, на 8 май. Въпреки нестабилното време стотици съграждани се включиха в този своеобразен празник на българщината.
В началото всички дружно тропнаха Право и Самоковско хоро на „Полегнала е Гергана” и „Бяла роза”. След това хореографи на наши групи и ансамбли показаха стъпките на по-сложни и непознати за нашия регион танци – северняшки /Кирил Амбарков – танцов ансамбъл „Рила”; Асен Атанасов – „Гайтани”/, родопски /Борислав Искрев и Ивелина Каймаканова – фолклорен танцов ансамбъл „Самоков”/; македонски /Станислав Крумов – танцов състав при читалище „Младост”/. Млади и по-възрастни се хванаха ръка за ръка, за да разучат стъпките, а после показаха наученото под съпровода на музика.
Сред участниците бе и зам.-кметът Люба Кленова, а дейно участва и водещата – рожденичката Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината. Дори дъждът не уплаши танцьорите, които с търпение, упоритост, а вече и с придобити познания и умения отвърнаха на капризите на времето. Празникът завърши с т. нар. хоротека, като всички желаещи тропнаха задружно Дунавско хоро, ситно шопско и македонско хоро.
С разтуптяни сърца и със свеж прилив на родолюбиви чувства се разотидоха по домовете си хороиграчи и публика, деца, родители, баби и дядовци. Какво по-добро описание на тази следобедна проява от написаното във фейсбук профила на вестника от нашата читателка Илияна Георгиева: „Браво, на площада се усещаше уникална енергия и настроение – българското си е българско”…

Делян Василев

Leave a Reply