Стотици ученици от Самоков посетиха Историческия музей за Деня на народните будители

Над 400 деца и ученици от Самоков посетиха Историческия музей в рамките на Седмицата на народните будители. Днес, 30 октомври, гости на музея бяха петокласници и шестокласници с учител Даниела Ковачка от ПГ „Константин Фотинов”. Уредникът Десислава Каназирова им разказа с помощта на презентация за някои от народните будители. Акцентът във филма, изготвен с нейна помощ през 2010 г. от Невена Митрева и Любомир Николов, е върху будителите от нашия край. Учениците слушаха и гледаха с интерес и показаха, че не са си губили времето в часовете по история, като отговаряха съвсем точно на задаваните от Каназирова въпроси.
След беседата учениците разгледаха музейните експонати, свързани с дейността на народните будители, и се върнаха вдъхновени в училището си.
Програмата на музея продължава с прожекция на филма „Самоков – градът на първата българска печатница” навръх 1 ноември от 10 и 11 ч. Също в сряда, но от 14 и 15 ч., ще бъдат показани мултимедийни презентации с беседа под надслов „Константин Фотинов – първият български журналист” и „Захарий Христович Зограф – художник и просветител”.
Посетителите на музея в събота и неделя – 4 и 5 ноември, ще могат да гледат през целия ден филма „Самоковският светец – свети Симеон” по случай 280-годишнината от мъченическата му смърт.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*