Новини, Шарен свят

Стотици частни собственици искат да продадат гори на Югозападното предприятие

Сничка: архив

Общо 295 заявления за закупуване на частни горски имоти са подадени в Югозападното държавно предприятие и териториалните му поделения. От пресслужбата на предприятието уточниха, че подадените заявления са с около 30 % повече в сравнение с първата подобна кампания на Министерството на земеделието, храните и горите през 2016 г.
На 15 януари т. г. е изтекъл крайният срок за прием на документи във втората подобна процедура. Най-голям е интересът към продажба на частни гори на държавата в София, Тетевен, Невестино, Сливница, Кюстендил, Благоевград, Костенец, Дупница и др.
Кампанията е стартирала на 1 октомври м. г. Основната цел е терените да се комасират и горите да се стопанисват по-добре. Според горските сега най-тежките нарушения се извършват предимно в частни имоти.
Общата площ на поземлените имоти, които могат да бъдат предложени от един и същ собственик за закупуване, не може да надхвърля 50 дка в рамките на една процедура.
Разглеждането на приложените към заявленията документи, оценяването и класирането на поземлените имоти, посочени в тях, предстои да бъде извършено на три етапа в предвидения двумесечен срок от комисия, определена със заповед на директора на предприятието.

Leave a Reply