Други, Новини, Спорт, Туризъм

Сто атлети ще се състезават от Боровец през Мусала до Мальовица

Повече от сто атлети ще участват във второто издание на най-високата надпревара по планинско бягане на Балканите – Adventure Sky Run, в събота, на 9 септември.
Трасето е с дължина 54 км и 920 м, като преминава през повече от 10 върха, край 30 езера и 7 циркуса. Най-високата точка е на първенеца на полуострова – Мусала (2925 м). Средната надморска височина на маршрута е 2224 м. Стартът е в 6 ч. в Боровец, а финалът – пред Централната планинска школа „Мальовица“.
Състезанието е уникално и е истинско предизвикателство както за физическата, така и за психическата издръжливост на участниците. Организаторите са осигурили пет пункта, където бегачите ще могат да се подкрепят с напитки и храна и да си отдъхнат за секунди.
„Интересът към състезанието е огромен. Това е приключение, което оставя спомени за цял живот. За да стигнеш до финала не е достатъчна само отлична физическа подготовка. Нужни са много добро познаване на планината, опит в подобни изпитания и перфектна екипировка. През тази година удължихме трасето със 7 км, а денивелацията – с 800 м от съображения за сигурност. Готови сме да реагираме при всякакви ситуации. Очакваме най-добрите бегачи да минат трасето за 6.30 – 6.40 часа. Участниците са с изравнени сили, познават маршрута много добре и най-вероятно ще имаме оспорвано състезание”, каза организаторът Велислав Велков.
След старта в Боровец състезателите ще минат по Мусаленската пътека до Маркуджиците, покрай хижа „Мусала” и ще изкачат балканския първенец. Следват върховете Малък Близнак, Голям Близнак, Овчарец, седловината Джанка и връх Налбант. Трасето продължава към хижа „Рибни езера”, Кобилино бранище и Страшното езеро, за да завърши на Мальовица.

Leave a Reply