Строителите-ветерани предлагат сътрудничество на Общината и фирми

„Направили сме предложения и сме готови да окажем съдействие на общинската управа и на строителни фирми в тяхната работа, например по отношение на контрола на качеството”, заяви председателят на самоковския клуб на строителите-ветерани Димитър Йончев на годишното отчетно събрание на клуба, състояло се на 20 юни.
Строителите с дългогодишен стаж отчетоха една година от основаването на своята организация. Те бяха сърдечно поздравени от своя земляк инж. Симеон Пешов, почетен председател на Камарата на строителите в България и президент на фирма „Главболгарстрой”.

„Не се чувствам гост”, категоричен бе г-н Пешов. Той изтъкна с конкретни примери големия принос на самоковските строители за изграждането на много важни обекти в града и района, в страната и в чужбина.
С. Пешов връчи поздравителни адреси от името на клуба на негови членове, навършили кръгли годишнини. Сред тях най-възрастен бе 85-годишният Захари Гюнкин. Юбилярите бяха зарадвани и с красиви букети, и с добри думи. „Поне още 50 години да се виждаме така, пък после ще видим…”, развесели Пешов присъстващите.
Огласен бе и почетен адрес до клуба от името на Калин Пешов, главен изпълнителен директор на „Главболгарстрой холдинг”. „На вас, чиято съдба е била да градите, от сърце желая да пребъде всичко, което оставяте на децата ни – утрешните активни граждани на европейска България! Благодарение на вас нашата област съчетава традициите и новаторство в стремежа си да бъде модерна и европейска”, се изтъква в адреса.
Участниците в събранието бяха приветствани и от председателя на Националния клуб на строителите-ветерани инж. Тодор Топалски, който оцени високо работата на самоковския клуб. Събралите се бяха топло поздравени и от председателя на Софийското представителство на Камарата на строителите инж. Николай Станков.

Захари Гюнкин

Сред участниците в събранието бяха и зам.-председателите на Националния клуб на строителите-ветерани инж. Виктор Шарков и инж. Иван Стоянов, зам.-председателят на Софийското представителство на Камарата на строителите и ръководител на самоковската строителна фирма „Красстрой” Красимир Милушев, шефът на клона на „Главболгарстрой” в Самоков инж. Борислав Апостолов.
Д. Йончев разказа за едногодишната дейност на клуба, който е втори в страната /след пловдивския/ и първи в град, който не е областен център. През годината повече от 10 души са се присъединили към основателите и сега клубът има 43 члена. Желанието на ветераните е да подпомогнат изпълнението на напрегнатата строителна програма на общината и затова очакват конкретни предложения от общинското ръководство и от строителните фирми.
Редовно, всеки петък, се провеждат сбирки под надслов „Час на майстора”. Клубът подготвя и книга за самоковските строители, която се очаква да излезе през есента. Неведнъж, чрез интервюта и други публикации, разностранната дейност на клуба е популяризирана и във в. „Строител”.
Симеон Пешов предложи представители на строителите-ветерани да упражняват контрол по качеството на работата при предстоящото строителство на храма „Св. Пантелеймон” до болницата, както и да съдействат активно за подготовката за изграждане на планираната църква на името на свщмчк Симеон Самоковски в центъра на града ни. Предложенията се приеха единодушно.
Връчени бяха членските карти на новоприети членове на клуба. Инж. Пешов също пожела да бъде приет за член на самоковския клуб на строителите-ветерани.
Г-н Йончев поздрави всички и по случай Петровден – традиционния празник на строителите в миналото.
Решено бе редовните сбирки на клуба да се провеждат всеки последен петък в месеца от 10.30 ч. в бистро „Тихия кът”.
В началото на събранието пък с едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите на голямото наводнение в района на Варна.

Тодор Попов

Димитър Йончев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*