Новини, Шарен свят

Строители-ветерани от Димитровград ни гостуваха

Самоковските строители-ветерани бяха домакини на 17 и 18 май на своите колеги от Димитровград. Гостите, придружени от внушителна група членове на самоковския клуб, посетиха Цари мали град. Директорът на самоковския музей Веселин Хаджиангелов в интересна професионално издържана и увлекателна беседа запозна ветераните с историческите данни и реставрацията на този туристически обект.
Специално внимание се отдели на ролята и приноса на инж. Симеон Пешов, президент на „Главболгарстрой” АД, почетен председател на Камарата на строителите в България, почетен гражданин на Самоков и член на Регионалния клуб на строителите-ветерани при община Самоков, и на действащите строители и ръководители от клона на „Главболгарстрой” в града ни с ръководител инж. Борислав Апостолов, изградили обекта.
И гости, и домакини с интерес изслушаха беседата на Хаджиангелов и най-сърдечно му благодариха. Особено впечатление на гостите направи панорамата, откриваща се от крепостта към Самоковското поле и Палакарията.
Димитровградчани посетиха и производствената площадка в бившия Домостроителен комбинат в Самоков, сега производствена база на „Главболгарстрой” за строителни стоманобетонови конструкции и детайли. С интерес ветераните се запознаха с технологията за производство на напрегнати стоманобетонови греди, предназначени за изграждане на съоръжения при строителство на автомагистрали, и останаха впечатлени от мащабите и обемите на произвежданите изделия. Произвежданите греди са уникални по размери и тегло за страната ни.
През втория ден /когато музеите приемаха посетители безплатно/ гостите разгледаха Историческия музей в града ни. На път за Димитровград след това те се запознаха с емблематичното съоръжение самоков и посетиха Боровец. На сбогуване благодариха на домакините. Договорено бе и връщане на визитата – самоковските строители-ветерани да гостуват в Димитровград. Ръководствата на двата клуба обмениха опит и препоръки за бъдещата си дейност при осъществяване на програмата на Националния клуб на строителите-ветерани.

Димитър Йончев
председател на самоковския клуб на строителите-ветерани

Leave a Reply