Новини, Шарен свят

Строителството на новия храм ще приключи вероятно през октомври

Новият храм „Св. Панталеймон” в двора на „МБАЛ-Самоков” да бъде завършен в строително отношение в основни линии до края на октомври. Около това становище се обединиха участниците в църковното настоятелство, които дадоха пресконференция на 9 август в болницата.
Управителят на „МБАЛ-Самоков” д-р Красимира Ковачка информира, че 104 дарители са се отзовали и са дали средства за подпомагане на строителството. Набраната чрез дарения сума възлиза на 162 010 лв. С част от тези средства е извършено досегашното строителство.
Култовата сграда е издигната. Първият етап от работата е приключил. Вече е започнал вторият етап. Към момента наличната сума е 86 882 лв. Д-р Ковачка изрази признание на дарителите, включително, чрез кмета Владимир Георгиев, на Общинския съвет, подкрепил наскоро по-нататъшното изграждане на храма със сумата от 5000 лв.
Председателят на настоятелството иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, изтъкна, че предстои да се завършат покривът /който се обковава с медна ламарина/, подът, да се измажат отвътре стените, както и фасадата. Отец Михаил благодари на дарителите и поднесе икона на Св. Панталеймон на най-щедрия от тях – инж. Симеон Пешов.
Освен чрез фирма „Главболгарстрой”, Пешов подпомага изграждането на храма и с лични средства. Самият Симеон Пешов дари подарената му икона на новата черква. Той посочи и приноса на инж. Борислав Апостолов за строителството, включително и на други сгради в района.
Междувременно стана ясно, че за храма са дарени вече още три икони. Предстои да се възложи и изработването на иконостаса.
Красимир Милушев благодари на инж. Симеон Пешов и на инж. Борислав Апостолов за техния голям принос за изграждането на храма. Подчертано бе, че строителството се извършва по цени на себестойност, без включване на допълнителни разходи и печалба. Милушев дори предложи краеведът и член на настоятелството Христо Ярловски да подготви книга за историята на строителството на храма.
В пресконференцията участваха и кметът Владимир Георгиев, инж. Борислав Апостолов, Димитър Йончев, Георги Димитров, инж. Силвия Несторова, инж. Христо Ярловски.
Всички присъстващи разгледаха и сградата на бъдещия храм. Заявено бе още, че дарителската кампания за неговото окончателно завършване ще продължи. Надеждите са, че на храмовия празник догодина – 27 юли, храмът ще бъде  тържествено осветен.

Надка Вардарова

Leave a Reply