Строителството на сграда на парк „Рила” започна

Багер направи на 25 август първата копка на Посетителски информационен център на Национален парк „Рила” в Самоков, на терен между Горния и Долния мост. Съгласно традицията, за успех на начинанието, бе разбита и бутилка шампанско, а свещ. Михаил Колев отслужи водосвет.
Сградата ще бъде с площ от 350 кв. м и в нея ще има зали за презентации и обучение. Ще има и експозиции с разнообразна тематична насоченост, посветени на уникалната природа на най-високата планина на Балканите.
„Рила заслужава всяко едно усилие да се покаже такава красота. Ние заслужаваме да се наслаждаваме на това великолепие”, заяви на тържеството заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов.
Кметът Владимир Георгиев подчерта, че този ден е изключително важен. „Отстранява се една несправедливост. Голяма част от Националния парк „Рила” се намира на територията на Самоковска община, а нямаше тук досега посетителски център”, поясни Георгиев. Градоначалникът допълни, че предстоящото строителство е по проект от миналия вече програмен период. „Трябва да мислим вече и за следващия период”, изтъкна кметът.
Директорът на НП „Рила” Красимир Андонов разказа какво ще представлява Посетителския център и изтъкна значението му за най-големия град в района на Северна Рила и в близост до националния и международен курорт Боровец. Чрез центъра се очаква да се увеличи още повече и потокът от туристи в региона. Андонов благодари на общинското ръководство за съдействието и пожела успешна работа на строителите.
Сред присъстващите бе и Невян Симеонов, управител на ДЗЗД „ММ Рила строител” – фирмата, която ще строи сградата. Тук бяха и представители на Общинското лесничейство и на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението, както и служители от парк „Рила”.
Посетителският информационен център в Самоков трябва да бъде завършен до края на октомври т. г. Основната му функция ще бъде да информира посетителите за природните ценности в НП „Рила”, да дава информация за маршрутите, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия. Дейностите в центъра ще се извършват от експерти по интерпретация и екологично образование.
Подобни центрове предстои да бъдат изградени в Благоевград и в курорта Семково край Белица. Както се знае, посетителски център съществува от години в курорта Паничище над Сапарева баня.
Строителството на центъра в Самоков е част от изпълнението на дейност „Посетителска инфраструктура и капитално строителство” по проект „Устойчиво управление на НП „Рила” – І фаза”. Общата стойност на проекта е 17,6 млн. лв. Основната част от средствата – 15 млн., идват от Европейския фонд за регионално развитие. Останалите пари – 2,6 млн. лв., представляват съфинансиране от държавния бюджет.
Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 31 декември 2015 г.
Проектът е по ОП „Околна среда 2007-2013 г.”.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*