Зимни спортове, Новини, Спорт

Студентите ни защитиха спортната слава на Самоков на Зимната Универсиада в Боровец

Николета Околска и Дияна Джуганска

Четирима шампиони и трима носители на сребърни отличия излъчи Самоков на юбилейните десети Университетски зимни игри, състояли се в Боровец от 11 до 15 март.
Суперфаворитът и студент в Националната спортна академия Веселин Цинзов остана без конкуренция в ски бягането и заслужено грабна златото на писта „Бистрица”. Още един наш студент в НСА – Георги Околски, стигна до най-високото стъпало на почетната стълбичка, след като бе най-бърз в гигантския слалом. Николета Околска от Лесотехническия университет, която е сестра на Георги, завърши втора и се окичи със сребърния медал в гигантския слалом при жените. Във втория старт в същата дисциплина златото отиде при Дияна Джуганска. Тодор Вуков от УНСС пък бе втори в надпреварата с бърза шейна в двойка със Симона Маджурова. Самоковки доминираха и в сноуборда, където първа и втора се наредиха Бетина Кичукова и Михаела Варошкина.
В Университетските зимни игри участваха над 260 състезатели от 21 висши учебни заведения в страната. Игрите бяха официално открити в началото на седмицата в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на зам.-министрите на спорта и образованието Ваня Колева и Петър Николов. В рамките на игрите се проведе и зимен университет „Академия 18-1“. Представени бяха разработки за състоянието и перспективите на висшето образование у нас, за безопасността в планината през зимата и за развитието на младите предприемачи. Изнесена бе и театрална постановка от столичния колеж „Любен Гройс”.
Организатори на игрите бяха Асоциацията за университетски спорт „Академик“ с председател доц. Златко Джуров и Националното представителство на студентските съвети, а домакин бе „Бороспорт“.

Делян Василев

Leave a Reply