Новини, Образование

Студенти водиха урок по родолюбие в СОУ „Отец Паисий”

Гости на учениците от СОУ „Отец Паисий” на 9 януари бяха членове на екипа на „Българска история”. Пред младежите и девойките от 9-а и 10-а клас гостите очертаха приноса на личности за развитието на родината ни. За пример бяха дадени борецът Дан Колов, летецът Димитър Списаревски, изобретателят Асен Йорданов.
„Независимо къде се намирате по света, не трябва да забравяте своите корени”, обърнаха се към учениците гостите. Те изтъкнаха, че позитивна промяна в страната ни може да бъде постигната само ако всеки даде своя собствен принос за това.
Екипът на „Българска история” е създаден и ръководен от български студенти от различни специалности в родни университети. Основният стремеж на екипа е да съхранява и популяризира българската история. За постигането на тази цел се поддържа специален сайт, правят се обиколки по училищата и се изнасят уроци по родолюбие, създават се образователни клипове, документални поредици, късометражни филми, посветени на бележити лица и събития от родното минало, издават се книги с историческа тематика.
От екипа казаха, че усещат като дълг своето задължение да поддържат постоянна активност. Те се ръководят от вярата, че в младите е бъдещето, а всяко „днес” и „утре” определено зависи от „вчера”.
Домакините от СОУ „Отец Паисий” благодариха на екипа за отделеното време и споделеното вдъхновение.

Христо Христов

Leave a Reply