Култура, Новини

Студенти от Консерваторията разтегнаха акордеони в Самоков

Ирена и Димитър Рогачеви

Студенти от класа по акордеон на доц. д-р Добромир Митев от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” понесоха самоковската публика на музикални вълни чрез своите клавишно-мехови инструменти на 25 април в читалище-паметник „Отец Паисий”.
За радост на присъстващите преди гостите залата бе озвучена от акордеоните на самоковската абитуриентка Ирена Рогачева и по-малкия й брат Димитър. Митко се подготвя в школата по акордеон „Проф. Васил Стоин” с ръководител Георги Машов към читалището, а Ирена от известно време свири вече под ръководството на доц. Митев. Дуото загря атмосферата и с общо изпълнение на Дайчово хоро.
Последваха вълнуващи изпълнения на Мария Гешевска, Ростислав Божилов, Марина Дешкова, Ивелин Иванов, Велислав Будинов, Мария Димитрова, Ивайло Флоров. Представени бяха и авторски творби на доц. Митев. Финалният акорд на вълнуващия концерт сложи дуетът Флоров-Иванов с изпълнение на шопска ръченица.
След приятната среща зрителите коментираха, че рядко могат да бъдат свидетели на толкова стойностни прояви, особено на млади изпълнители на акордеон. Сред публиката бе и доайенът на този инструмент – почетният гражданин на Самоков Борис Стрински, който заедно с Георги Машов дълго разговаряха с доц. Митев.
Студентският гастрол бе част от национална обиколка, в която са включени още Видин, Плевен, Ловеч, Кнежа, Велико Търново, Бургас. Целта е да се популяризира акордеонът и да се обмени опит с по-млади музиканти.

Делян Василев

Leave a Reply