Култура, Новини

Студенти от пет страни се пуснаха по „Река на толерантността”

Над 50 студенти и техни преподаватели от пет балкански държави – Сърбия, Гърция, Турция, Румъния и България, участваха в Третия международен младежки арт фестивал „Река на толерантността”, състоял се в Самоков от 8 до 13 септември.
Младите хора представиха резултатите от своята работа на заключителната изложба, състояла се в своеобразния център на фестивала – Сарафската къща, на 12 септември. В отделни стаи бяха подредени красиви рисунки, изящни литографии и живопис, а впоследствие бе прожектиран и филм за настоящата проява, създаден от представителите на НАТФИЗ.

Със свои кътове на изложбата се представиха школата по изобразително изкуство с ръководител Бойко Павлов и школа „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов към читалище „Младост”.
Талантливата малка изпълнителка от читалището Маргаритка Бочева поздрави с песен събралите се. Детската вокална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с песните си, автентични за нашия край, също впечатли силно гостите на проявата, сред които бяха главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров и видните български художници Петко Петков, Пламен Моневски и Юри Буков.

„Много ми е приятно, когато в града ни се случват подобни културни прояви. По време на такива инициативи в Самоков се усеща уникална атмосфера”, възкликна кметът Владимир Георгиев. Той изрази надежда, че гостите са усетили духа на Самоков и добави, че те винаги могат да разчитат на съдействие от страна на Общината.
Проф. Греди Асса, изпълнителен директор на организатора на фестивала – Националния дарителски фонд „13 века България”, благодари специално на художниците от Плевен и Благоевград, които са придали особена сила на проявата.

„Много съм доволен от ползотворната работа на участниците и от техните красиви творби, сътворени в кратки срокове. За сполучливата ни изложба голяма роля играе и уникалната атмосфера на Сарафската къща”, сподели проф. Асса. По неговите думи организацията на тазгодишния форум е била перфектна, а той е бил и най-силният от трите проведени досега фестивала. За качество говори и признанието, че младежите твориха на самоковска територия под патронажа на ЮНЕСКО.
Представителката на фонд „13 века България” Мила Старейшинска благодари от името на участниците във фестивала за възможността да работят в „нашия любим Самоков”.
Накрая присъстващите се отдадоха на приятна творческа раздумка на коктейла, подготвен от представители на Професионалната гимназия по туризъм. Озвучаването на тържеството пък бе дело на ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”.

Делян Василев

Leave a Reply