Новини, Образование

СУ „Отец Паисий” почете патронния си празник и народните будители

Със стилно тържество в читалище-паметник „Отец Паисий” на 31 октомври СУ „Отец Паисий” чества своя патронен празник и 1 ноември – Деня на народните будители. Салонът бе препълнен от ученици и учители, родители, бивши преподаватели и възпитаници на училището.
Празнично настроение създадоха патриотичната музика в салона и украсата на сцената с портрета на Паисий и неговия зов: „Българино, знай своя род и език”, както и пано с портрети на видни възрожденци – народни будители и думите: „Да се знае и се помни, че България е жива” и „На будителите скромни българинът китка свива”.
По оригинален начин – чрез възстановка на урок в класна стая и въпросите на преподавателката, бе обяснено значението на празника на будителите, отдадена бе почит на техния дух и пример. Показана бе и презентация за родоначалника на Българското възраждане и неговата „История славянобългарска”.
Традиции и иновации се преплитат в работата на училищния колектив.
В словото си, придружено с презентация, директорката Лиляна Минкова говори с гордост за успехите на ученици и учители. През последната учебна година училището е заслужило много купи и други отличия и награди от олимпиади и от националните конкурси и състезания „Моята Родина”, „Математика без граници”, „Да уловиш звезда”, „Водата – извор на живот”, от състезания по английски език, спортни турнири и др. Получен е и международен сертификат за „Най-големият урок в света”.
„Всичко постигнато е тържество на духа, на нестихващия стремеж към успехи”, заключи Л. Минкова. А може би то е и най-добрият отговор на мотото на тържеството: „Ние, учениците от СУ „Отец Паисий”, искаме, можем и ще успеем”.
Приветствие към директорката, училищното ръководство и към всички, които имат дял за постигнатите успехи, отправи депутатът Валентин Милушев, който изтъкна, че учителите са съвременните будители.
Изпълняващата длъжността кмет на Община Самоков Люба Кленова отправи поздрав и за прекрасната презентация – резултат от труда на ученици, учители и ръководители. „Всяка усмивка от снимките е израз на благодарност към учителите”, възкликна Кленова. Тя прочете поздравителен адрес и връчи букет цветя на директорката Минкова.
Сред присъстващите в залата бяха и отговорни служители на Общината, директори и зам.-директори на училища и детски градини.
Народни песни, хоро и ръченица, стихове за будителите бяха изпълнени с много вълнение от ученици, предимно от началния курс. Изпълнителите от 4 клас на „Слово за будителите” пък дори бяха с фланелки с портрети на народни будители. С аплодисменти бе посрещната и рецитацията на авторското стихотворение „Будителите” на ученика Калоян Сарафиев.
Емоционален завършек на тържеството бе излизането на сцената на всички участници в програмата. Под звуците на „Моя страна, моя България” публиката изпрати с ръкопляскания даровитите млади певци, танцьори и рецитатори.

Евгения Попова

Leave a Reply