СУ „Отец Паисий” чества на 1 ноември в читалището двоен празник

Патронния си празник и Деня на народните будители 1 ноември почете с вълнуващо тържество ден по-рано колективът на СУ „Отец Паисий”. В едноименното читалище-паметник празнуващите бяха поздравени сърдечно от директорката Лиляна Минкова. „Нека останем верни на възрожденския дух на нашия патрон… Следвайки традициите, нека да развиваме училището с разум, отговорност и творческо вдъхновение”, призова Минкова.
Събралите се ученици, учители, родители и гости бяха приветствани и от името на началника на Регионалното управление на образованието в Софийска област Росица Иванова от Георги Панев, старши експерт в управлението.
Оповестено бе, че поздравителен адрес е изпратил и народният представител Валентин Милушев.
Много овации събра видеоразказът под надслов „Слово за Паисий и България”. Вече повече от две десетилетия училището носи името на родоначалника на Българското възраждане и наш земляк Паисий Хилендарски. Тук се обучават над 450 ученици от 1 до 12 клас. Постигнати са добри резултати не само в учебния процес, но и по отношение на възпитанието.
В учебното заведение са оборудвани няколко компютърни кабинети, интензивно се изучава английски език, високи постижения има в сферите на изкуството, спорта, благотворителността. Все по-близки стават връзките с университети и институти, с фондация „Заедно в час” и с други организации, звена и ведомства. Не случайно много са и наградите на отличили се ученици. Презентацията мина на фона на вечната българска песен „Хубава си, моя горо”.


Последва истински спектакъл. Василена Костова рецитира стихотворение за будителите. С рецитал по родолюбиви стихове и драматизация под надслов „Книжчице – приятел наш” се изявиха ученици от началните класове. Мъже-учители бяха герои в хумористична сценка с патриотичен привкус. С песни се изяви вокалната група с художествен ръководител Силвия Ненова. Силен финал на своеобразната постановка направиха участниците в групата за фолклорни танци с ръководител също Силвия Ненова, които напълниха с красота очите и разиграха с динамика и ритъм сърцата на млади и стари в препълнения салон.
С ролята на водещи отлично се справиха Ева Кичева и Иван Ласкин. Сцената бе украсена със знамената на България, Европейския съюз и самото училище, както и с голям портрет на Паисий Хилендарски, пишещ своята незабравима „История славянобългарска”. Над всичко това грееше с големи букви призивът: „Българино, знай своя род и език”. Всеки от гостите, сред които бяха и бивши и настоящи учители и директори от други самоковски учебни заведения, бе зарадван и с червена роза.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*