Сценаристът на „Под прикритие” и „Четвърта власт” Александър Чобанов гостува в СУ „Отец Паисий”

Ученици между 7 и 12 клас в СУ „Отец Паисий” научиха по-рано днес „Как да разказваме истории” /каквато бе темата на срещата/ лично от известния сценарист и писател Александър Чобанов. Той гостува в училището по покана на Ирина Копаранова и учителското Обединение по български език и литература. Инициативата пък е дошла от кампанията на най-големия сайт за книги и четене у нас „Аз чета” и цели да покаже на младите хора, че писателите не са само застиналите портрети в класните стаи и черно-белите снимки от учебниците, а са живи хора и си имат техни истински истории.
„Пътят ми към литературата е много странен – започна 38-годишният Чобанов. – В осми клас учителката ни по руски език не можа да дойде в един час и в свободното време попаднах на том 4 от събраните съчинанеия на Достоевски. После прочетох вкъщи „Записки от подземието” и си казах, че искам и аз да напиша такъв разказ. Е, и до днес се опитвам, но…”, спомни си младоликият писател.
Впоследствие изписал безброй тетрадки и натрупал богат опит. Голямо значение за развитието му имало и спечелването на литературната награда „Южна пролет” за дебют на годината за 2008 г. със сборника с разкази „Колекция 18” и по-точно – срещата с други автори, с интересни и интелигентни хора. След това издава още два сборника с разкази – „Летен следобед” и „Квантова градина”, както и романите „Хлапетата” и „Неотминало”.
Вече по темата Чобанов заяви, че „начинът на разказване на истории не се е променил от Аристотел та до днес – изменена е само технологията, но емоциите са едни и същи”. Той поясни, че най-важни са добрите разработки на главния персонаж, структурата на творбата и светът, в който се развива действието. „Авторът трябва да е много убедителен, а за тази цел е необходимо да се срещне с различни хора от този свят – да чуе как мислят и говорят, и да го пресъздаде напълно достоверно”, открехна вратата към успеха в писането гостът.
Писателят добави, че при проследяването на пътя на главния герой до изпълнението на неговата цел той трябва да научи нещо – и точно в тази част творецът може да вплете темата, която го вълнува. Във връзка с темата той предложи на интересуващите се младежи да прочетат тематичните книги на Аристотел и Стивън Кинг.
Голямо вълнение сред присъстващите предизвикаха и разговорите за другото призвание на Ал. Чобанов – писането на сценарии. Това си пролича както по продължителността на събеседването, така и по многобройните въпроси, зададени от присъстващите ученици. И няма как да е иначе – Чобанов е част от екипа на хитовите телевизионни сериали „Под прикритие”, „Четвърта власт”, „Дървото на живота” и др. Съвсем наскоро пък – на 23 февруари, предстои да излезе и игралният филм „Привличане”, в който Александър също има участие.
Накрая Александър Чобанов заяви, че остава на разположение и би дал съвет и мнение на всеки желаещ да се развива в областта на писменото творчество.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*