Новини

Събарянето на незаконни къщи започна

Акция за събарянето на 15 къщи на роми, издигнати незаконно на терена на бившата фабрика за детски играчки „Любчо Баръмов“ в северната част на града ни, покрай шосето за Драгушиново, започна на 26 август.
От Общината поясниха, че кметът Владимир Георгиев е издал заповед за принудително премахване на постройките, тъй като е изтекъл срокът за тяхното доброволно събаряне.
В присъствието на повече от 100 полицаи и жандармеристи багер събори първата незаконна къща. При това положение обитателите на останалите жилища започнаха сами да ги развалят, за да могат все пак да използват евентуално наново строителните материали.
До ексцесии не се стигна. Дял за това имаха и общинските съветници от ромската общност, които убедиха хората да пристъпят към доброволно премахване на постройките.
Както е известно, преди време Общината подготви подробни устройствени планове и отреди места, като така се даде възможност на желаещите от Седми квартал да си закупят на съвсем приемливи цени парцели и типови проекти и да си построят законни жилища.
„Това е пътят за премахване на гетото и благоустрояване на квартала. Успяхме да разкрием законни партиди и от няколко години хората в махалата вече си плащат тока. Стъпка по стъпка ще се стремим да се премахне гетото, а и самите роми искат да живеят в законен и благоустроен квартал”, коментира кметът Георгиев.
Всички незаконни постройки трябва да бъдат премахнати до края на следващата седмица.

Leave a Reply