Култура, Новини, Статии, коментари, Читателски

Съборите и християнската им същност

Черквата „Свети Теодор Тирон” в Драгушиново. Снимка: архив.

Улисани в суетата по подготовката и провеждането на подобни събития като събора на Драгушиново на 26 август, ние рядко си даваме сметка за тяхната истинска православна християнска същност.
Съборът на Драгушиново се провежда по традиция през последната седмица на август и е посветен на големия православен празник Успение Богородично. Според християнското учение, когато Божията майка навършила 64 години, един ден се молела в Елеонската гора и тогава при нея се явил Арахангел Гавраил, който й съобщил, че след три дни тя ще се възнесе на небето и ще застане редом с нейния обичан син Иисус Христос и с Бог Отец, за да се застъпва за хората. Света Богородица се зарадвала и пожелала да се съберат светите апостоли /които се били пръснали по света да проповядват Христовото учение/, за да може да им съобщи за радостното събитие.
Макар и пръснати по света, станало истинско чудо и апостолите на Христовата вяра се събрали около Божията майка без един от тях – апостол Тома. Тя ги помолила да не скърбят, защото я очаквало радостно събитие, а в деня на нейната смърт се явил Иисус Христос и заедно с ангелите и светците я отвел със себе си. Тялото й било погребано в пещера, намираща се в село Гетсимия, а когато след три дни дошъл и апостол Тома и пожелал да го види, него го нямало – Божията майка се била възнесла на небето…
Безспорно има много православен християнски символизъм в избора на деня на събора на Драгушиново точно на празника Успение Богородично – и тази година над 500 души от селото и техни близки и роднини от Самоков, София и цяла България се събраха в двора на черквата „Свети Теодор Тирон”, подобно на Светите апостоли, за да почетат Божията майка и човешка закрилница.
Според изконните традиции на народното християнство се прави курбан от женско животно – олицетворяващ саможертвата на жената в името на живота на хората. А курбанът в Драгушиново се готви в двора на черквата по уникална рецепта, освещава се от православен свещеник и е не само много вкусен, но и има доказани лечебни свойства.
И тази година празникът продължи до късно през нощта на площада в селото с народно веселие, в което се включиха млади и стари, и деца, и възрастни.

Георги Хаджийски
кмет на Драгушиново

Leave a Reply