Култура, Новини, Читателски

Събор на приятелството между два народа

Изказвам своята, а надявам се – и на всички, които пътуваха до язовир „Копринка” край Казанлък, благодарност на ръководството на Руския клуб за прекрасното преживяване на традиционния събор на приятелите на Русия в България, състоял се на 9 септември.
Чудя се как да степенувам основанията за тази благодарност. Ще започна с добрата организация и приятното пътуване с шофьора Иван Христов.
Съжалявам само, че за първи път присъствах на такъв многолюден събор. Просто едва тази година разбрах, че вече 13 години Руският клуб организира такива пътувания.
Още с пристигането се впечатлих от многобройните автобуси, пристигнали от всички краища на България. Една от нашите спътнички – Милка Петрова, сподели, че досега не е пропуснала нито един събор, но толкова много хора вижда за първи път.
Концертната програма бе започнала, а продължи и след като си тръгнахме в 16 ч. Всички се насладихме на изпълненията на Петя Буюклиева и на други известни български и руски певци. Най-трогателни пък бяха срещите на хора, работили с години в бившия Съветски съюз. Всички си спомняха интересни случки и събития, питаха се за тези, които не бяха дошли на събора, радваха се от сърце на продължаващото приятелство.
Този събор ме върна в онези години, в които и аз бях дал своя скромен малък принос за мащабното строителство в Русия.
На язовир „Копринка” се уверих, че дружбата между обикновените хора на България и Русия е жива, че в такъв момент забравяш за конюнктурната политика в международните отношения и се радваш на искрената обич на хилядите, дошли на среща край красивия язовир.
Още веднъж казвам: „Много благодаря!”

Димитър Рогачев

Leave a Reply