Култура, Новини

Събор на чужденците в България ще се състои на 13 септември край Горни Окол

Изглед към Рила от платото над Горни Окол. Снимка: http://www.offroad-bulgaria.com

Подготвя се събор на чужденците в България, който да се проведе в нашия край. Инициатор и организатор е Асоциацията за развитие на Рила /в която участват общините Самоков и Сапарева баня/. Освен живеещи в страната ни хора от други държави, ще бъдат поканени и дипломати, бизнесмени и др.
Първата подготвителна работна среща се състоя на 22 юли в Самоков. Асоциацията бе представена от нашите съграждани Захари Сотиров и Марина Баранска. Стана ясно, че двете съседни общини ще използват предстоящия форум, за да рекламират и своите възможности, особено в сферата на туризма и фолклора. На събора ще се представят певци и танцьори, млади художници, майстори на занаятите, както и изкусни кулинари с местни специалитети.
На чужденците – посетители на събора, ще бъде предоставена възможност сами да майсторят произведения, да яздят коне, да станат свидетели и участници и в други атракции.
За място на самия събор се предвижда платото край Горни Окол, откъдето се открива чудесен изглед към Рила. Изявата се планира за 13 септември, събота. Очаква се програмата да бъде уточнена окончателно през следващата седмица.
В съвещанието участваха секретари на читалища от района, представители на художествени школи и на Сдружението на занаятите. Водеща бе Пепа Георгиева, главен експерт „Култура” в Общината.

Leave a Reply