Новини, Шарен свят

Събранието днес е в кръчмата, утре да бъде в читалището…

Продановци

„Възхищавам се на смелостта ви да поемете кметския пост в общината точно в това време”, започна изказването си мъж от Продановци на събранието в селото на 2 декември, обръщайки се към новоизбрания общински кмет Владимир Георгиев. И след като посочи някои от болните теми – да се върнат в черквата в селото взетите преди време икони, съхранявани в музея, и да се възстанови местното читалище, завърши: „Искам следващия път да ви посрещнем не тук – в кръчмата, а в читалището.”
„Така е, върна репликата Вл. Георгиев, има живот там, където има читалище, колкото и малко да е. Именно и затова сме тук в този екип – да чуем кое е главното за вас, за да тръгне работата едно по едно. Вие имате и в селото кмет, дали сте му права, но и контролирайте кое как се прави. Нека има граждански контрол. Ако евентуално му нямате доверие, на нас съобщавайте. Ако на мен не вярвате, търсете хората от Общинския съвет. Много е важно да има граждански контрол над всяко нещо.”
А екипът, за който спомена г-н Георгиев, включваше зам.-кмета Васил Сайменов и общинските съветници Радослав Стойчев, д-р Райко Масларски и Светлана Атанасова. Всички те бяха пристигнали по покана на жители на Продановци. Разбира се, тук бе и кметът на селото инж. Борислав Стаменов.
От изказванията на хората на събранието ясно се видя кое най-много вълнува жителите на Продановци:
. Цялостното изсичане на храсти и плодни дръвчета от площта, дадена на фермерите. Как ще се изпълнява “Натура 2000”, като се ореже абсолютно всичко, къде ще гнездят птиците, голи степи ли ще правим?
. 2012-а се очертава да бъде сушава година. Ако случайно се запали суха трева по рида над селото, и близките големи горски масиви ще пламнат като факла. А колко му е да се изоре около тях, за да се спре евентуален пожар. Има противопожарна група, но само се разписваме, никой не е дошъл да ни инструктира.
. Водата от реката е неизползваема, защото е замърсена от химикалите от мандрата над шосето. Смърди, та се не трае, отровна е. Откъде да пие вода добитъкът? Къде са еколозите в общината? И така е от десет години. Животни мрат, картофите съхнат..
. На Поклади обикновено от управата плашат с глоби, но само на думи – винаги на традиционните купи се палят гуми. Така се отравя въздухът, който дишаме, освен че мирише ужасно.
. Има квартален отговорник от МВР, но малко хора го познават. Защо не се срещне с нас на общоселско събрание?
. Улиците в селото са в окаяно състояние, поне главният път да се оправи.
. Трийсетина човека сме в ловната дружинка, но няма къде да ловуваме. Взеха ни гората. В Доспей гората е общинска, но се ползва за ловно поле от доспейци, а ние си стоим по домовете, само си плащаме ловните билети всяка година…
Бяха повдигнати и въпроси, с които самите местни жители биха могли да се справят – да не се изхвърля горещата жар в контейнерите, защото изгарят, а не може непрекъснато Общината да купува нови и нови; няма указателни табелки от двете страни на пътя за името на селото; трябва да се облагороди теренът около тракийската могила в самото село…
Кметът на общината отговори на някои питания, други си записа и обеща да се извърши по тях допълнителна проверка.
Даденото пък от г-н Георгиев предложение жителите на селото да изберат обществен съвет, който заедно с местния кмет да подпомага решаването на проблемите и да упражнява контрол, бе осъществено веднага, след като гостите от Самоков си заминаха. В обществения съвет бяха избрани Ангел Оцетов, Васил Благоев, Владимир Николов, Георги Николов и Христо Керефеин.

Leave a Reply