Новини, Политика, Туризъм

Съдбата на къщичките в Боровец пак предизвика раздори, ще се решава през май

Снимка: Венци Йончев

За кой ли път съдбата на къщичките-заведения в Боровец стана в сряда, на общинската сесия, тема на оживени и не съвсем лицеприятни спорове. Техни свидетели станаха и мнозина от собствениците на къщички, които престояха почти цял ден в залата, докато дойде ред за обсъждане на техния въпрос.
В началото кметът Владимир Георгиев информира, че последните анекси към договорите за наем на тези обекти, изградени на земя, която е общинска собственост, изтичат в края на април. Градоначалникът предложи договорите да бъдат продължени, но само с изрядните наематели – тези, които подадат молби до 21 май, платили са всички наеми до 30 април т. г. и внесат гаранция на стойността на 6-месечен наем, която по-късно да им се върне. Г-н Георгиев уточни, че до подобно мнение е стигнал наскоро и председателският съвет на Общинския съвет.
Предвижда се още общинска комисия на място да установи състоянието на обектите и къщичките на неизрядните наематели да бъдат премахнати. Освен това проектодоговорът предвижда при одобряване и влизане на плана в действие в бъдеще всички къщички да се премахнат след едномесечно предизвестие.
Стана ясно, че междувременно Сметната палата е препоръчала договорите с наемателите в Боровец да се прекратят, но това би означавало Общината да се лиши от получаваните наеми от курорта, които за година възлизат на около 350 хил. лв.
Градоначалникът обоснова предложението си и с обстоятелството, че засега все още не е готов подробният устройствен план на Боровец и не е неотложно необходимо обектите на изправните наематели да се премахнат веднага. Освен това, дори и да започнат съответните процедури, заедно с вероятните обжалвания, те ще отнемат много месеци време и ще се навлезе в зимния период, когато всякакви събаряния на сгради и други подобни действия ще бъдат невъзможни.
При разискванията Александър Методиев /”Евророма”/, Валентин Милушев /ГЕРБ/ и Емил Николов /Българска социалдемокрация/ предложиха решаването на въпроса да се отложи за следваща сесия.
Силвия Стойчева /БСП/ нарече “цирк” подобно поведение на част от местните депутати и настоя решението да не се отлага, още повече, че е предварително съгласувано, включително на заседание на председателския съвет на местния парламент.
При вота обаче повече гласове събра предложението за отлагане и за разглеждане на въпроса на следващата сесия през май. Поведението на мнозинството и решението предизвика възмущението на инж. Петър Георгиев /”Самоковци за Самоков”/, който реагира гневно. Настанаха пререкания между него и председателката на Общинския съвет, при което Ирена Коцева дори помоли колегата си П. Георгиев да напусне заради нарушаване на правилника. Той обаче категорично отказа и остана в залата.
Предисторията на проблема датира отпреди около две десетилетия – през 1992-1993 г., когато терените за къщички в Боровец са дадени под наем от Общината в Самоков на съграждани за срок от 10 години. След това с анекси многократно Общинският съвет е продължавал срока на действие на договорите за наем. Последният засега анекс е едногодишен и обхваща периода от 1 май 2011 г. до 30 април т. г.

Leave a Reply