Съдебните дела за сметището започнаха, екооценката не е пълна

За 29 септември бе насрочено първото заседание на едно от съдебните дела във връзка с намеренията за изграждане на ново регионално сметище край Драгушиново – делото срещу екологичната оценка.
Тази оценка, в която е описвана р. Палакария, нямаща нищо общо със случая. Оценка, в която се казва, че теренът е подходящ, защото няма инверсии, които да задържат замърсителите на населените места, а всички знаем, че живеем в котловина и инверсиите са всекидневие. Оценка, в която газовете, отделяни от сегашното, и газовете от новото депо, са сумирани по “принципа” 2+2 =3 и т. н.
От страна на инициативния комитет, обявяващ се срещу изграждането на сметище на това място, на заседанието дойдоха около 15 души – представители на комитета, адвокати, активисти на екологични организации. Но представител на другата страна – тази, срещу която бе делото, която е одобрила екологичната оценка, не се яви и делото бе отложено. Въпреки че датата бе известна от два месеца. Това показва може би зараждащият се вече страх, че е одобрена непълна екологична оценка.
От ръководството на общината неуморно се повтаряше, че всичко отдавна е решено и сметището ще се строи на всяка цена. Виждаме – не се строи, и се надяваме никога да не се построи на това място.
Искам да припомня за какво сметище, някои го наричат депо, става дума.
Общата му площ е над 320 дка /за сравнение – сегашното е 30-40 дка/, над 1 млн. т боклуци ще се складират там не само от Самоков, но и от Ихтиман, Костенец и Долна баня. Според доклада за оценката за въздействие върху околната среда /т. нар. ОВОС/ ще се отделя отровен газ само от първата клетка 10 пъти повече, отколкото от сегашното сметище. Разстоянието до Самоков от това място е само 1 км. Така планираното сметище ще бъде пряка заплаха за въздуха и здравето особено на жителите на кв. „Възраждане” в града и на с. Драгушиново. Ще се отразява и на въздуха на целия Самоков и то не само за три месеца, а за над 30 години.
Многократно ни заплашваха какви големи сметки ще плащаме, ако не бъде построено сметището. С това се целеше да бъде отвлечено вниманието от основното – че проблемът не е в самото сметище. Никой не протестира срещу изграждането му, особено ако бъде само за боклука на нашата община. Основният проблем е в избраното от Общината местоположение. Няма друго сметище в България, което да се строи толкова близко до град. Какво пречи то да се изгради на някоя от предварително изследваните 20 площадки? Или на друго място, на безопасно разстояние от населени места. Самоковска община е една от най-големите по територия в България, има достатъчно такива места.
Не се съмняваме, че интересите, свързани с изграждането на сметището толкова голямо и точно там са икономически. Но това са не интересите на обикновените хора, които ще дишат замърсения въздух, а интересите на хора и фирми, които ще участват в построяването и експлоатацията на сметището.
Още един факт в тази посока. Земите, закупени от чуждестранна фирма в района на сметището, бяха заменени със земя в кв. „Боричо”. А на възраженията на гражданите на Самоков, Драгушиново и Бели Искър общинското ръководство не си направи труда да отговори. До ръководството на общината и Общинския съвет правихме многократни предложения, включително и три писмени, сметището да бъде преместено, приложихме и подписите на над 4200 души, които не желаят сметището да бъде там. Обяснихме опасностите за здравето на хората. Но уви, без резултат.
Надяваме се новият Общински съвет и новото ръководство на общината да бъдат по-отговорни за бъдещето на Самоков и още с встъпването си в длъжност да направят необходимото за преместване на бъдещото сметище на друго подходящо място. Защото здравето и животът на хората не могат да се измерят с пари.

инж. Любослав Нейчев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*