Новини, Спорт, Футбол

Съдийски светила подготвят млади рефери в Самоков

Осем самоковци – кандидат-футболни арбитри, присъстваха на първата среща от организирания от Българския футболен съюз курс за обучение и подготовка на млади футболни съдии. Освен потенциалните бъдещи рефери, на първата лекция дойдоха и четирима техни колеги, които вече са придобили съдийски статут. Сред тях бе и шефът на местната колегия Емил Киров.
Лично главният методист в БФС, бивш шеф на Съдийската комисия и дългогодишен наблюдател на УЕФА Борислав Александров изнесе първата лекция на младежите на тема „Непозволена игра и некоректно поведение”. Беше прожектирана и презентация, а видеоклипове подпомогнаха с картина дискусиите.
„Въпреки че славата на Самоков се носи като скиорски град, тук винаги е имало изявени футболни личности. Не случайно шеф на Съдийската комисия в момента е също самоковец – Никола Джугански. Той има основна заслуга за днешното събитие. Трябва да бъдете горди както с него, така и с Николай Ангелов, които по едно и също време бяха международни съдии. Радвам се, че съдийските традиции в града ви продължават, похвална е и работата на местната колегия. Както знаете, областта е голяма, играят се много мачове и Футболният съюз ще разчита на вас”, обърна се към желаещите да облекат черния екип г-н Александров.
Самият семинар ще продължи около месец, като всяка седмица ще бъдат изнасяни лекции на самоковските ентусиасти. След успешното завършване на курса бъдещите арбитри ще получат от Областния съвет на БФС съдийски карти и сертификати, което ще им даде правото да свирят в системата на непрофесионалния футбол и в юношеските дивизии.
В момента Самоков има двама представители сред професионалните футболни арбитри. Това са Георги Георгиев-Гец и сина на Никола Джугански – Петър.
Самият Н. Джугански също присъства на срещата и окуражи младите си земляци. Тук бяха още секретарят на Областния съвет на БФС Валентин Божков и председателят на Съдийската комисия в Областния съвет на БФС Петър Митев.

Leave a Reply