Новини, Политика, Туризъм, Шарен свят

Съдът в Страсбург се произнесе за „Ситняково” и „Саръгьол”

Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с решение по „царската реституция“. Съдът дава на българското правителство срок до 13 септември да се споразумение със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза или да даде възражения.
През ноември м. г. Симеон Сакскобурготски е предложил извънсъдебно споразумение, но държавата тогава отказа да се намеси с мотива, че изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия в тази област, тъй като делата са в ръцете на независимата съдебна власт до приемането на специален закон.
До момента Народното събрание не е изработило законопроект, който да замени т. нар. мораториум и да реши проблемите с имотите на царските наследници.
Сакскобургготски е подал три жалби – за мораториума за ползване и разпореждане с имотите, за двореца „Кричим“ и за дворците „Ситняково“ и „Саръгьол“.
„Ситняково” е построен през 1914 г. като зимна ловна хижа на цар Фердинанд. След 1944 г. се използваше като почивна станция на Съюза на българските писатели. През 2003 г., когато премиер е Сакскобургготски, той и сестра му получават документи за собственост на „Ситняково” от тогавашния областен управител Олимпи Кътев. Връщането на собствеността обаче е оспорено от следващите правителства.
И „Саръгьол” е построен през 1914 г. като ловна хижа. След 1944 г. е национализиран и започва да се стопанисва от Българския ловно-рибарски съюз. Ремонтиран е и съхранен в автентичния си вид, съчетавайки българска възрожденска и европейска архитектура. През 2002 г. съдът обявява „Саръгьол” за собственост на тогавашния министър-председател, а през 2014 г. – за държавна собственост. Сакскобургготски, както вече се писа, обжалва последното решение и така се стигна до Европейския съд в Страсбург.

Leave a Reply