Новини, Шарен свят

Съдът реши, че и дворецът „Ситняково” е държавен, Симеон ще обжалва

Бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза трябва да предадат на държавата и двореца “Ситняково”, реши Софийският окръжен съд. Решението обаче не е окончателно и стана ясно, че ще бъде обжалвано пред апелативния съд.
Дворецът включва сграда от 580 кв. м, помощно помещение от 199 кв. м и кухня от 81 кв. м. Целият имот обхваща 20 дка.
Държавата междувременно трябва да плати на Сакскобургготски и на Мария Луиза Хробок по 19 329 лв., като това е стойността на направените подобрения в имота.
Отхвърлени са и исковете на държавата за общо 70 014 лв. срещу Сакскобургготски, сестра му и петима техни роднини. Същевременно Симеон и Мария Луиза трябва да платят по 7146 лв. за разноски по делото. Държавата пък дължи над 14 хил. лв. такси и разноски.
Както е известно, дворецът “Кричим” бе вече върнат на държавата. През лятото Софийският градски съд постанови, че на държавата трябва да бъде върнат и дворецът “Царска Бистрица”, но Сакскобургготски каза, че ще обжалва решението.
Предстои Окръжният съд отново да гледа и делото, по което държавата иска обезщетение за дърводобива, извършван на територията на 16 500 дка гори в Рила.

Leave a Reply