Създават граждански орган за контрол на властта

Д-р Константин Панев, Христо Николов и Николай Христов

Обществен алтернативен общински съвет ще създават непредставените в местния парламент партии. До това решение се стигна на среща-дискусия, състояла се на 11 ноември вечерта в Младежкия дом. Участие взеха представители на НФСБ, ДСБ, ВМРО, БЗНС, “Зелените”, ГИ “Справедливост”, “Солидарност”, “Нова алтернатива”, “Свобода и достойнство” и др.
“Ние казваме стоп на страха от прехода, стига зависимости в града. Най-накрая, след 24 години, в Самоков се сформира гражданско общество, което ще контролира под лупа решенията на общинските управници. Защото няма ли контрол, се създава безнаказаност, получава се порочна практика на ухажване между кмета и общинските съветници. Свидетели сме на общински съвет на пари, а не на идеали. Затова от днес започва истинската демокрация и ние ще сме корективът й”, заяви емоционално модераторът на разговора Христо Николов.
Николай Христов, преподавател по технически дисциплини, даде и някои конкретни насоки за работа на новото формирование – спиране на незаконната сеч и опазване на природното богатство на региона.
Васил Зашкев /ДСБ/ също подкрепи инициативата. Инж. Петър Чарийски /ГИ “Справедливост”/ пък подчерта, че най-важно е да се смени избирателната система.
Бойко Дамянов /ГИОС/ се разграничи от действията на новото образувание и обвини присъстващите в празнодумие.
Безпартийната Румяна Костадинова от Драгушиново се изказа в защита на местната администрация, след като се чуха коментари за нейната неефективна работа: “Върнах се в Драгушиново преди три години и така се случи, че се включих в протестите за изграждане на новото сметище. През всичките тези години съм имала работа с администрацията, но нито веднъж не е изникнал проблем. Нека спрем оплюването на другите, защото критикувайки, ние забравяме нашите цели и идеали. Омръзна ми да слушам за олигарси, далавери, имоти. Нашият живот е в нашите ръце и трябва час по-скоро да проумеем това, тъй като политиката не е инструмент за промяна”.
Сред присъстващите бяха и известният дисидент, поет и журналист Николай Колев-Босия, д-р Константин Панев, Николай Димитров, Петко Цветков, Аглика Крушовенска, Здравко Петров и др.
Екип на телевизия СКАТ засне срещата.

Делян Василев

Румяна Костадинова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*